Billig färg & när du kan komma undan med det

Billig färg & när du kan komma undan med det

Behöver du mer information kring billig färg? Det är verkligen inte det lättaste att förstå sig på alla typer av färger, och än mindre vilken som är en billig färg eller har den bästa relationen pris/kvalitet. Moderna färger kan ibland ses som prisvärda men det är inte alltid priset som avgör om det är en billig färg.

Många tittar direkt på färgburkens pris och literpriset men det gäller också förstås att ha färgens egenskaper i baktanken, som till exempel hur dryg färgen är och till hur många kvadratmeter den kommer att räcka, Allt detta beror givetvis till en stor del på hur underlaget är beskaffat och vilken typ av yta som ska målas.

VAL AV FÄRG

Välj en färg med bra kvalitet. Tänk på att en alltför billig färg inte bara är av en lägre kvalitet utan den räcker också betydligt mindre. En mycket billig färg ger exempelvis endast en täckning av omkring 30 till 33 kvadratmeter per 3,8 liter färg, medan en färg av genomsnittspris täcker ända upp till 50 kvadratmeter per 3,8 liter färg. Räkna också med att färgen ibland måste spädas ut för att kunna appliceras vilket direkt påverkar dennes täckning. Många av de färger vi saluför har nedsatt pris och under vår outlet kan fynda billig färg av enastående kvalitet. Du hittar bland annat billig färg från välkända varumärken såsom Demidekk och Lady.

FÄRG BEROENDE PÅ RUM

Många ytor kräver kanske inte den dyraste färgen med den högsta kvalitén, till exempel garage, lager, källare, butikslokaler med mera. Vid målning av dessa kan ofta en enkel vit billig färg användas. Dessa brukar ge en tillräckligt bra täckning, en bra vithet och en bra finish. Är ditt val dessutom en av våra tvättbara färger så går ytorna till och med sedan att tvätta, vilket kan vara en fördel för att slippa måla om ofta. Som alltid så går det att välja olika kulörer av de flesta av alla våra typer av färger, om du inte föredrar vit kulör. 

FÄRG BEROENDE PÅ YTA

På samma sätt som du bör välja färg beroende på rum så är det också viktigt att välja färg beroende på vilken yta du vill måla, samt om det ska målas inomhus eller utomhus. Ifall du har tänkt att måla utomhus kan du exempelvis välja mellan nedanstående färger: 

Oljefärg, som ofta används för att måla staket, men även andra liknande detaljer kring huset. Anledningen till att många väljer att använda denna färg är att den ger en snygg glans och även skyddar väldigt bra mot fukt.

Akrylatfärg, som ger ett väldigt omfattande skydd mot såväl sol och regn som snö. En annan fördel med denna typ av färg är att den kräver lite underhåll. Det enda du behöver göra är att tvätta den regelbundet. Du bör dock göra ett bra grundarbete med olja och trägrund för att uppnå bästa resultat.

Träolja, som framförallt används för att behandla utemöbler men även trall och andra träytor. En anledning till att träolja är så pass populärt är att det ger ett bra skydd.

Om du planerar att måla inomhus kan du exempelvis välja mellan väggfärg, golvfärg, takfärg, snickerifärg, metallfärg och grundfärg. Alla ytor går att måla så länge du väljer rätt färg för arbetet.