Måla betongplattor

Måla betongplattor - så gör du

En obehandlad betongplatta kan ge ett rufft och kalt intryck. För att skapa en varmare och mer personlig yta kan du med fördel måla betongplattan. Det är också därför som vi i den här artikeln går igenom hur du går till väga för att skapa ett lyckat resultat av att måla betongplattor.

 

Att tänka på innan du målar

Till att börja med så är det vanligtvis inga problem med att måla betongplattor. Även om betong är ett speciellt material som kräver att du är noga med både färg och förhållanden så är det möjligt att själv lyckas med resultatet. 

Att måla en betongyta kan dessutom innebära fördelaktiga egenskaper, så länge du väljer en färg som är anpassad just för betong. Exempelvis bildar färgen ett tätande lager mot både fukt och uttorkning vilket förlänger betongens livslängd.

Beroende på om du ska måla ett golv som är nytt, eller om du ska måla en betongplatta som redan varit målad, så behöver du tänka på lite olika moment. Nedan berättar vi mer:

Ett nytt betonggolv

Om du har gjutit ett nytt betonggolv måste det härda minst 2 månader innan du kan måla ytan. Betongen måste nämligen vara helt torr och fast för att färgen ska fästa ordentligt.

Tidigare målade betonggolv

Om du ska måla en betongplatta som varit målad vid ett tidigare tillfälle behöver du börja med att avlägsna all tidigare färg. Med hjälp av målartvätt, stålborste och skrapa får du en ren och matt yta som är redo att målas. 

Så gör du för att måla betongplattor

Det första du behöver tänka på när det kommer till att måla betongplattor är att temperaturen i den aktuella lokalen inte får understiga 10 grader. Därefter är det väldigt viktigt att du inte tummar på nedanstående punkter där vi går igenom steg för steg hur du gör för att måla betongplattor: 

1. Förarbete - Försäkra dig om att golvet är helt, rent, torrt och fritt från smuts/damm. Laga eventuella sprickor med betongspackel.

2. Grundning - Grundmåla betonggolvet. Använd en roller med förlängningsskaft för ett jämnt resultat.

3. Påstrykning - När grundarbetet är färdigt är det dags för att måla betongen. Vi rekommenderar att du stryker på två tunna lager för att få ett snyggt och långvarigt resultat. Använd en roller med förlängningsskaft för ett jämnt resultat.

Använd denna färg när du ska måla betong

Som tidigare nämnts är det viktigt att välja rätt färg när du ska måla på betong. Ska du måla på golv inomhus rekommenderar vi dig att antingen använda Trestjerners Golvfärg eller Gjöcos Poxydekk Golvfärg. Två högkvalitativa färger som är lätta att applicera och som ger ett vackert resultat.

Om du inte planerar att måla betonggolv inomhus, utan istället betongblock utomhus, rekommenderar vi att du använder Jotuns Akryl Murfärg. En färg som skyddar ytan mot både uttorkning och fukt samtidigt som den har god väderbeständighet och smutsavvinsing. Något som gör att resultatet blir både långvarigt och underhållsfritt.  

Ta hjälp av Lovelyhome

Där har du det - vår guide för hur du går till väga när du ska måla betongplattor!

Om du önskar att få professionell hjälp med vilka produkter du ska använda till just din betongyta, kan du med fördel vända dig till oss på Lovelyhome. Vi hjälper gärna till och guidar dig till ett perfekt resultat!