måla vaggar

Måla väggar steg för steg, så gör du!

Att måla väggar är det snabbaste sättet för att göra om hemma. Men det gäller att du har koll på alla moment och målartekniken för att få en snygg slutfinish. Med hjälp av våra steg-för-steg kommer du måla väggar med ett fint resultat!

Det behöver du

Det är lätt att bli ivrig och vilja komma igång med att måla väggarna direkt. Men om du är för ivrig är det lätt att du inte har koll på alla verktyg som du behöver. Då är risken stor att du inte kan avsluta måleriprocessen.

Vi har därför listat de viktigaste verktygen som du behöver när du ska måla väggar!

 

-       Rätt målarfärg

-       Penslar i olika storlekar

-       Målarrullar

-       Förlängningsskaft till rollern om det är högt i tak

-       Tvättsvamp

-       Hink med rent vatten

-       Slippapper

-       Maskeringstejp

-       Spackel

Förarbete

Det sista steget innan du kan sätta igång med att måla väggarna är att se över hur dom ser ut. Du måste nämligen avgöra vilket förarbete som behövs göras.

Förarbetet är det momentet som tar längst tid, men det är också ett av de mest avgörande stegen. Om du prutar på förarbetet är risken stor att slutfinishen inte alls blir som du förväntade dig.

Gå igenom stegen nedan så kommer du snart kunna måla dina väggar!

 1. Skydda golv och möbler - Det kan vara väldigt svårt att få bort färg från ytor den inte bör vara på. Lägg ut täckpapp på golvet och bär ut alla möbler så undviker du färgstänk.
 2. Tejpa alla lister, dörrfoder och annat - Det är enkelt att råka slinta med penseln. Använd därför maskeringstejp för att skydda alla detaljer som sitter nära den väggyta som ska målas.
 3. Rengör väggen - Smuts och fett hindrar färgen från att fästa ordentligt, se därför till så att du tvättar den innan du börjar måla. Allt du behöver är rent vatten och en svamp, och kom ihåg att byta sköljvatten flera gånger.
 4. Kontrollera ojämnheter - Har den gamla färgen eller tapeten börjat lossna? Då skrapar du bort allt som är löst och slipar ytan lite lätt. Eventuella skruvhål eller andra ojämnheter ska spacklas.

 

Så gör du

När förarbetet är klart är du äntligen redo att ta första penseldraget! Så här gör du för att få en perfekt finish:

 1. Sparmåla - Börja med att måla längs lister, hörn, vägguttag och annat för att underlätta rollandet, använd en pensel.  
 2. Grundmåla - Om du ska måla en mörk vägg till en ljus kulör bör du först grundmåla väggen. Annars kan den ljusa färgen upplevas lite dassig.
 3. Använd roller på stora partier - När du ska måla rummets stora partier använder du dig av en roller. Se till att du är metodisk i ditt målande och avbryt inte mitt i en vägg. Färgen ska strykas på uppifrån och ner.
 4. Fler varv - Om färgen är övermålningsbar bör du stryka på väggen med ett extra varv. Se då till så att du har mycket färg i rollern för att undvika att väggen blir flammig.
 5. Ta bort maskeringstejpen - Det är viktigt att tejpen inte sitter för länge efter att du har målat färdigt. Var försiktig när du tar bort tejpen så att du inte skadar den nya färgen.
 6. Låt färgen torka - Läs på hinken hur länge färgen behöver torka.

 

Avslutande tips

 Innan du sätter igång och börjar måla vill vi bara passa på att ge dig två sista avslutande tips. 

 1. Hitta rätt färg - Har du svårt att bestämma dig för vilken färg du vill använda? Fråga om du kan få med dig några färgprover att måla väggarna med! En färg kommer nämligen alltid att upplevas annorlunda när den är ditmålad än hur du såg den i butik.
 2. Struktur eller inte? - Om du vill ha lite mer struktur på väggen bör du använda en roller med lång lugg. En kort lugg ger istället en slät yta.

 

Där har du det! Våra steg-för-steg som hjälper dig att lyckas med att måla väggar! 

Har du frågor eller funderingar på hur du ska gå till väga för att på bästa sätt lyckas med din målning? Då kan du med fördel höra av dig till oss på Lovely Home. Vi har långvarig kunskap för hur du skapar bäst resultat när du ska måla väggar.