Måla krukor

Måla krukor – så gör du!

Vi har i tidigare artiklar berättat hur du går tillväga för att måla om diverse utomhusmöbler, men det är faktiskt inte bara möblerna som kan behöva sig en uppfräschning inför sommaren. Genom att måla om dina terrakottakrukor kan du få en både vacker och personlig detalj i trädgården eller på altanen.

 

Måla gamla krukor – steg för steg 

Visst kan sommarmånaderna vara härliga med varma och långa dagar, samt uteplatser och trädgårdar som ska planeras. Behöver man däremot fräscha upp utemöbler eller göra andra större insatser kan det dock snabbt kännas överväldigande. Vad passar då bättre än att varva de stora och tidskrävande arbetena med någonting som går både snabbt och bidrar med en vacker detalj?! 

Genom att måla om dina gamla terrakottakrukor kan du både snabbt och enkelt få en personlig detalj som har möjlighet att liva upp stämningen såväl inom- som utomhus, antingen i trädgården eller på altanen.

Nedan berättar vi mer om hur du kan måla om dina terrakottakrukor steg för steg:

 

Förarbete 

Som nämnts tidigare rekommenderar vi att man använder sig utav terrakottakrukor då dessa är lättast att måla om och få färgen att fästa på ett bra sätt, i jämförelse med krukor av exempelvis glaserad keramik. 

Likt alla typer av måleriarbeten så krävs det en ren och fin yta, vilket innebär att du först bör rengöra krukorna. Speciellt om du använt dem tidigare. Om krukorna är helt nya brukar det räcka med att rengöra dem med enbart en tvättsvamp eller också en vanlig mikrofiberduk. Har de däremot använts tidigare bör de tvättas noga med ammoniak och vatten.

Efter att du rengjort krukorna bör du låta dem torka ordentligt!

Målning

För att få bästa tänkbara fäste och täckning på krukorna, rekommenderar vi att du använder dig utav färgen Jotun Premium Mur Färg. Innan du påbörjar målningen bör du däremot se till att grunda med en strykning av Jotun Premium Mur Grundning. Följ därefter torktiden som finns angivet på burken och påbörja sedan målningen!

För att uppnå bästa möjliga resultat rekommenderar vi att du målar två strykningar. Målar du även krukornas insida går det även alldeles utmärkt att plantera dina vackra blommor eller växter direkt i krukan.

Vill du liva upp krukorna ytterligare? Använd maskeringstejp för att skapa vackra mönster som gör de ännu mer personliga!

Vill du ha en blank finish? Använd Bengalack istället, denna går att bryta i dom flesta kulörerna.