Allt du behöver veta om tapeter

Olika sorters tapeter 

Det finns en rad olika sorters tapeter, av olika material och kvaliteter. Här finner du skillnaderna mellan alla olika sorters tapeter, för- och nackdelar och varför du skall välja rätt tapetsort.

- Non woven-tapet är gjord av polyester/cellulosa och sväller inte när den blir blöt. Därför kan man applicera limmet direkt på väggen. (Denna typ av tapet kallas även Easy up, Quick up, Sätt lätt, Smart & enkelt.) Fördelarna är flera, och därför har denna typ av tapet blivit mycket populär. Man behöver inte tapetbord. Man kan mönsterpassa direkt på väggen (mindre spill). Tapeten är formstabil (sväller inte och krymper inte). Dessutom är materialet starkare och lite segare, vilket gör att färre våder går sönder när man hänger och skär våder.

- Papperstapet har varit det vanliga under tapethistorien. När man ska hänga papperstapet får man använda tapetbord, mäta upp och skära till våderna. Sedan limmar man våden, viker ihop den och låter den svälla x antal minuter. (Antal minuter står på rullens etikett.) Detta gör man för att papper sväller när det blir blött och drar ihop sig när det torkar. I Sverige har de flesta tapettillverkarna gått över alltmer till non-woven, men papper finns fortfarande kvar och när det gäller utländska tapeter är papper ännu mycket vanligt.

 

- Vinyltapet. En vinyltapet har en plastad yta, ett vinylskikt. Dessa tapeter tillverkas inte i Sverige, men är vanliga hos många utländska tillverkare. Det finns både helt slät ”köksvinyl” och vinyl med olika typer av prägling i ytan. Tänk på att en vinyltapet kan ha en baksida av antingen papper eller nonwoven! Vinyltapeter med pappersbaksida hängs med vävlim och ska svälla. Vinyl på nonwoven hängs med nw-lim (eller i vissa fall vävlim som då limmas på väggen, se alltid limrekommendationen). Om man måste limma vinyl på vinyl, t.ex. vid överlappningar i hörn, eller om man sätter bård på vinyltapet, måste man använda våtrumslim. När man ska tapetsera om ett rum där det sitter vinyltapet, måste vinylskiktet rivas ner, genom spaltning. Om man gillar strukturen hos en vinyltapet och vill måla rummet kan detta gå bra om man först grundmålar med vattenburen häftgrund. Be kunden testa.

 

- Textiltapeter är inte så vanliga idag. Mest kända för oss här är väl Kinnasands Novalin. Men det finns även enstaka referenser hos t.ex. Intrade och Carma. Om man vill måla på textiltapet måste hen grunda först med tapetgrund, eller alkydoljegrund. Detta för att stoppa “suget” samt förhindra att skarvarna reser sig.

 

- Spåntapet är precis som det låter en tapet som innehåller träflisor. När tapeten är uppsatt målas den. Denna typ av tapet är inte vanlig idag. Fördelen är att den är hållbar, men den stora nackdelen är att det blir mycket jobb den dagen man vill ha släta väggar igen.

 

- Våtrumstapet ser ut som en blandning mellan vinyltapet och våtrumsmatta, kan man säga. I dagsläget har vi endast en kollektion med våtrumstapet som är godkänd för våtutrymmen (Riviera från Carma) och en ”våtrumstapet” som inte är godkänd (kan då användas i t.ex. tvättstugor, toaletter etc.). Det är våtrumslim som gäller och i skarvarna applicerar man en kemfog för att det ska bli tätt.

 

- Konturtapet. Detta är en tunn strukturtapet som ska målas. Man hänger upp den för att få ett visst mönster på väggen och därefter målas väggarna i önskad kulör. Konturtapet ska inte förväxlas med glasfiberväv som också målas, men som armerar väggarna på ett annat sätt.

 

- Renoveringstapet. Denna typen av produkt är tänkt att ersätta bredspackling och jämnar till främst “jämna ojämnheter”, som glasfiberväv eller strukturtapet. Man får vara medveten om att en renoveringstapet inte gör underverk. Den kan t.ex. inte trolla bort höga skarvar eller kanter, eller alltför stora håligheter. För en privatperson är renoveringsduken ett bra alternativ. Det är betydligt lättare att sätta renoveringstapet än att bredspackla och man slipper slipdamm i hemmet. På nya gipsade väggar ersätter renoveringstapeten inte skarvspackling, så man måste spackla och göra väggen helt perfekt ändå. Och i det läget är det sedan inte renoveringstapet man använder, utan armeringsduk, som har snyggare yta, är lättare att arbeta med och som armerar väggarna på ett annat sätt.

 

- Radontapet eller Radonspärr som det även kallas är en tapet som betår av papper och radontäta polymerskikt. Dessa tapeter används för att spärra in radonet i väggen om du har ett hus med väggar av blåbetong som avger radon. Blåbetong användes flitigt under 20-talet och ända fram till slutet av 60-talet. Ett enkelt och billigt sätt att få bot med radonproblem i väggarna är att tapetsera dessa väggar med en spärrtapet.

Hur skiljer man en papperstapet och en non woven?

Om man inte har kvar etiketten på en tapet, eller om etiketten inte går att tyda finns det några knep för att avgöra om tapeten är gjord av papper eller nonwoven. Enklast är att titta på baksidan av tapeten. En papperstapet är ofta gulare i materialet, än en nonwoven, som brukar vara vitare. Men allra bäst och säkrast är ändå att spana efter små, små fibrer. Ibland syns de tydligt i ytan, ibland får man riva lite i tapeten och se om man kan få syn på dessa, lite glansiga fibrer. Det kan se ut som en luddig kant.

 

Trycktekniker för tapet

Tapeter kan tryckas med Limtryck, Djuptryck, Screentryck eller Digitaltryck.

- Limtryck är en gammal metod, där färgerna läggs på samtidigt, vått-i-vått, likt ett stort potatistryck. Men kan lätt se hur färgen liksom ligger ovanpå tapeten, valsens avtryck i färgen och hur färgerna flyter ut lite i varandra.

 

- Screentryck har släta, tunna silkesvalsar med små, små hål. Färgen finns inne i valsen och pressas ut med gummivalsar. Används när man vill ha upphöjningar i mönstret. Inte så vanligt idag.

 

- Djuptryck är den vanligaste tryckmetoden. En gravyrvals med håligheter åker genom ett färgbad, varefter en vass kniv stryker bort överflödig färg och mönstret trycks på tapeten.

 

- Digitala tapeter printas ut från en datafil i en stor, stor skrivare, kan man säga.

 

Förarbete/Underarbete innan tapetsering

Det är viktigt att göra ett gott underarbete innan man tapetserar. Väggen ska alltid vara slät, fast och dammfri. För att få till en sådan yta kan man göra på flera sätt. Ett vanligt sätt är att man river bort allt som sitter löst, slipar eventuella tapetskarvar, spacklar och slipar. Om det finns risk att underliggande tapet släpper och bubblar sig, kan man grundmåla med tapetgrund, innan man börjar spackla. Många gånger är det bra att grundmåla väggarna med väggfärg, innan man börjar tapetsera. En del tapeter är genomskinliga och då kan bakomliggande mönster och färger synas igenom. I en del fall kan det vara så att man har en tjock, täckande tapet, men man grundmålar ändå i tapetens bottenfärg, för att inte glipor ska synas i skarvarna. Tänk dig att väggen är vit, tapeten mörkblå och väggarna inte är helt raka - då kan det bli vita glipor om man missar någon skarv. Denna risk minskas om väggen är grundmålad i samma blå som tapetens bottenfärg.

 

Se hela vårt breda tapetsortiment här