träolja altan

Välj rätt träolja till altanen 

Det är sommar och sol, vilket innebär att många passar på att olja in altanen bland många andra ”sommarsysslor”. Tidigare har vi därför skrivit en artikel om hur du oljar in altanen, men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt träolja? Det hade vi tänkt reda ut idag!

 

Att tänka på vid köp av träolja till altan

Att olja in altanen kan vara ett både tids- och energikrävande arbete som man helst vill göra så sällan som möjligt. För att lyckas med detta och endast behöva olja in altanen med flera års mellanrum, gäller det att man väljer rätt olja!

För att välja rätt olja gäller det att fundera över: 

Träslag – Vilken typ av träslag har du på altanen? Är det ett tryckimpregnerat trä? Obehandlat trä eller kanske någon form av ädelträ? Kontrollera detta och se till att inhandla en olja som kan användas på den typ av trä som din altan är tillverkad av. 

Färg – Något som du också bör fundera över är vilken färg du önskar på oljan, ifall du önskar någon färg överhuvudtaget vill säga? Idag finns det en mängd olika oljor som innehåller pigment, vilket kan ge träet en svart, brun eller gråaktig ton när det torkar. Självklart finns det också de oljor som är helt neutrala och färglösa. 

Glans – Inte nog med att du behöver fundera över vilken färg du önskar på oljan, behöver du också fundera över vilken glans den ska ha. Föredrar du ett glansigt eller matt utseende?

Fyra tips på träoljor till altanen

För att underlätta ditt val ytterligare hade vi nedan tänkt dela med oss utav fyra tips på olika träoljor:

Tjäralin Träolja

 

För dig som letar efter en högkvalitativ olja som både tränger in i och förlänger träets livslängd samt bildar ett skyddande lager, kan vi varmt rekommendera Tjäralins träolja. En fast olja innehållande lite lösningsmedel vilket bidrar till dess goda och skyddande egenskaper.

Den högkvalitativa oljan är dessutom försedd med andra, finare oljor som sjunker djupt ner i träet. Till skillnad från de kraftigare alkydoljorna som stannar på ytan och skapar ett bra ytskydd.  

 

Jotun Träolja V


Ifall du äger en altan som är tillverkad av tryck- eller vacuumimpregnerat trä, kan vi varmt rekommendera dig att använda oljan Jotun V. En vattenburen träolja som är särskilt framtagen för att passa impregnerade träslag utomhus.

Vid applicering tränger oljan in på djupet i träet, vilket förlänger dess livslängd. Detta genom att effektivt motverka sprickningar och missfärgningar.

 

Jotun Träolja

 

Om du är på jakt efter en kraftfull olja som kan användas på impregnerat trä, rekommenderar vi Jotuns träolja. En specialolja som är speciellt framtagen att användas på impregnerat trä utomhus.

Likt ovanstående modell tränger denna olja ner i träets djup, vilket motverkar sprickningar och missfärgningar. Något som i sin tur förlänger livslängden och gör att oljning inte behöver ske lika regelbundet.

 

Gjöco Kinesisk Träolja

 

Från Norska Gjøco, eller Gjöco som de benämns på svenska, hittar du en högkvalitativ träolja som lämpar sig utmärkt att använda på ädelträ. Den högpresterande impregneringsoljan Gjöco Kinesisk Träolja har god inträngningsförmåga och motverkar sprickbildning, uttorkning och missfärgning av träet.

Efter applicering och torkning kan träet dessutom målas över med i princip vilken färg som helst.

 

Avslutningsvis 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka träoljor som finns på marknaden, samt hur du går tillväga för att välja rätt olja för just din altan. Tveka däremot inte på att kontakta vår trevliga och kunniga personal ifall du har några ytterligare frågor eller funderingar. Maila oss på info@lovelyhome.se eller ring oss direkt på 033-323 69 00, varmt välkommen!