Sockelfärg - Information & egenskaper

Sockelfärg - information & egenskaper

Behöver du mer information kring sockelfärg? Sockeln, det vill säga grunden eller källaren på ett hus, är det inte alltid man tänker på men vill du ha ett snyggt resultat när du målar om ditt hus måste du också måla sockeln och använda sockelfärg.

När bör sockelfärgen användas

- På källarområden, fasader eller grund

- Materialunderlag som puts av cement, betong och lättbetong med mera

- Fuktiga områden där det är viktigt att fukten släpps ut men inte in i fastigheten

- Väderutsatta områden

Närmare förklaring på användingsområden

Sockeln på ett hus är oftast tillverkad av betongblock och som sedan är putsad. Puts står inte emot vatten så bra och det finns risk att vatten tränger in i putsen för att sedan frysa, vilket leder till så kallad frostsprängning. För att undvika detta och för att skydda sockeln bör den målas med speciell sockelfärg. De speciella egenskaper färgen har är att den andas, det vill säga att den står emot fukt utifrån men samtidigt släpper ut fukt inifrån sockeln om det finns någon. Det går att bryta färgen till i princip alla kulörer för att matchas ihop med fasad färgen.

Sockelfärgen på lovelyhome.se som du kan beställa.

Färgen ovan är sockelfärgen som ni kan beställa ur vårt sortiment. Färgen från Tjæralin finns i lite olika storlekar. Från en mindre burk på 3 liter till en större burk på 10 liter. Alla våra färger håller god kvalité och tjæralin är ett välkänt varumärke inom branschen. Klicka här för att beställa färgen. Alltid hos lovelyhome.se - bra priser och snabba leveranser. 

Nymålning

Är huset helt nytt, och sockeln skall målas för första gången, bör du lägga en del tid på grundarbetet innan du målar sockeln för att resultatet skall bli så bra som möjligt. Innan du kan måla en ny sockel med sockelfärg måste den först impregneras, därefter måste sockeln målas med mur- eller sockelgrundning för att slutligen målas med sockelfärg. Gör du allt detta kommer sockeln att hålla sig snygg under många år samtidigt som den förhindrar att fukt tar sig in i huset.

Måla en gammal sockel?

Skall du måla om en sockel som tidigare varit målad bör du först inspektera sockeln och se om det finns några sprickor. Sprickor lagar du enkelt med betongspackel. Du bör också knacka lätt med en hammare på sockeln, låter det ihåligt betyder det att putsen har släppt från grunden och du måste då knacka bort putsen och laga med ny puts. Därefter bör du borsta bort lös färg med exempelvis en stålborste och sedan är det dags att börja måla. Du målar ett första lager med antingen grundfärg eller förtunnad sockelfärg, därefter målar du sockeln en till två gånger med sockelfärg utifrån behov.