Radontapet

Radontapet – en köpguide

Höga radonvärden är ett vanligt förekommande problem i många svenska hem. För att minska dessa kan du däremot använda radontapeter, vilka resulterar i en kostnadseffektiv lösning. Vi tänkte därför berätta mer om hur dessa tapeter fungerar samt tipsa om vilka vi rekommenderar dig att köpa! 

Först, vad är en radontapet?

Precis som namnet antyder är detta en tapet som används för att minska radonhalterna i ditt hem. Att kunna tapetsera bort radon låter nästan för bra för att vara sant, men det faktiskt produkter som kan minska halterna med upp till 90%.

En radontapet fungerar faktiskt på exakt samma sätt som en vanlig tapet. Den stora skillnaden är att de innehåller en rad olika skift, vilka förhindrar radonet från att läcka ut från väggen. 

Tapeten har fem olika skikt som består av två pappersytor (fram och baksida) samt tre lager av polymer. En speciell typ av plastfolie. Det är alltså dessa polymerskikt som är radontäta och förhindrar det farliga materialet från att läcka ut.

I vilka fastigheter finns radon?

Radon kan komma från en mängd olika material och platser, däribland vatten, mark och byggmaterial. Allra vanligast är det däremot att man hittar höga radonhalter i hus som är byggda med så kallad blåbetong. En typ av betong som var vanligt förekommande under 1920- till 70-talet.

Uppskattningsvis finns det 300 000 svenska bostäder som är byggda med materialet. Bor du i ett hus som är byggt någon gång mellan 20- och 70-talet, är alltså risken förhållandevis stor att radonhalterna är förhöjda.

För att ta reda på om du har förhöjda radonhalter i just din bostad, rekommenderar vi att du anlitar en branschkunnig för att göra en undersökning.

Radontapet - en kostnadseffektiv lösning

Om du kan konstatera att det finns förhöjda radonhalter i din bostad, har du troligtvis blivit varse om att en sanering kan innebära stora kostnader. Allra vanligast är nämligen att man förbättrar ventilationen, vilket kan kosta tio- eller hundratusentals kronor.

Det är alltså här som radontapeten kommer in som en kostnadseffektiv lösning. Som tidigare nämnts fungerar denna tapet precis som en vanlig. Förberedelserna och tapetseringen är densamma, med undantaget att du bör vara extra noggrann med att täta sprickor i väggen med spackel och även använda våtrumslim istället för traditionellt tapetlim.

När du väl har täckt dina väggar med radontapet kan de antingen målas eller tapetseras, d.v.s. att du placerar en vanlig tapet ovanpå radontapeten. Tänk dock på att underlaget bör bredspacklas innan du applicerar färg eller tapet.

Hjälper radontapet? 

Det korta svaret på denna fråga är, ja. Förutsatt att radonläckaget kommer från väggen och du följer anvisningarna vad gäller förberedelser och tapetsering, fungerar denna metod alldeles utmärkt.

Att kunna tapetsera bort radon kan, som tidigare nämnts, verka för bra för att vara sant. Faktum är dock att det fungerar oerhört bra! 

Köp din radontapet hos Lovelyhome

Om du vill få bukt med de höga radonhalterna i din bostad och letar efter en kostnadseffektiv lösning, kan du med fördel använda dig av radontapet från oss på Lovelyhome.

Vi erbjuder en erkänd tapet vid namn T-Emballage. En tapet som är provad av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, med goda resultat. Den är dessutom lätt att använda och ger omedelbar effekt när det kommer till att minska radonavgivningen från väggar av blåbetong. 

Läs mer om och köp radontapet från T-Emballage.

Vi hoppas att du nu har mer information om hur dessa tapeter är uppbyggda, hur dem fungerar och vilka goda resultat de kan ge. Tveka inte på att höra av dig till oss på info@lovelyhome.se eller 033 – 323 69 00, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!