Olja in utemöbler

Olja in utemöbler – Så gör du!

I en tidigare artikel har vi berättat om hur du kan måla utemöbler, vilket onekligen är populärt idag. Det finns dock många som hellre bevarar träets naturliga yta, struktur och färg genom att istället olja in sina utemöbler. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att göra just detta!

När ska man olja in sina utemöbler?

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att olja in möblerna, tänkte vi börja med att reda ut när man egentligen ska göra detta. Det allra vanligaste är att man oljar in möblerna eftersom man a) precis har köpt möbler som inte har oljats in tidigare, alternativt b) om man haft sina möbler länge och de nu behöver fräschas upp. 

Ett vanligt tecken på att ditt möblemang är i behov av en uppfräschning är ifall de börjat att bli missfärgade, blivit angripna av mögel eller också ifall den tidigare oljan har börjat torka och flagna. För de allra flesta är det just utseendet som avgör när det är dags för en uppfräschning!

Här är ett typiskt exempel på en bänk som sett sina bättre dagar:

Olja in utemöblerna steg-för-steg

Nu när du har bättre förståelse för när dina möbler är i behov av en uppfräschning, tänkte vi gå igenom hur du steg-för-steg bör behandla dem:

Förarbete

Som alla typer av renoveringar eller måleriarbeten är det viktigt att börja med förarbetet och även utföra det på ett grundligt sätt. Förarbetet är nämligen många gånger det som avgör ifall slutresultatet blir medelmåttigt eller sensationellt. Det må vara tråkigt i stunden men du kommer i slutändan vara nöjd ifall du är omsorgsfull i detta skede.

Ifall du ska behandla ett möblemang som inte har oljats in tidigare behövs det oftast inget förarbete. Har de däremot ett lager av olja på sig bör du först rengöra dem ordentligt med målartvätt som du sedan sköljer bort med vatten.

När de väl är rena och fina är det dags att slipa bort det nedbrutna träet samt eventuella oljerester som annars riskerar att ställa till med problem. Detta kan antingen göras för hand eller med hjälp av en slipmaskin. Avsluta sedan med att borsta bort dammet innan du påbörjar de roliga – oljningen. 

Oljning

Efter att du väl fått en ren och slät yta är det dags att olja in träet. Det mest optimala är att genomföra uppgifter som dessa under vår eller sommar, men något som du bör tänka på är att det inte ska vara för varmt eller soligt. Oljan kan då torka innan den har hunnit arbeta sig in i träet. Det bör heller inte vara för fuktigt utomhus då fuktigheten inte ska överstiga 17%.

Applicera enkelt oljan på träet med önskat verktyg – roller eller pensel – med någon utav följande oljetyper:

- Tjäralins Träolja 

- Jotuns Träolja V

- Jotuns Träolja 

- Jotuns Ädelträolja

- Gjöcos Kinsesiska Träolja

Följ instruktionerna från respektive tillverkare och voila – du har på ett par timmar utemöbler som ser ut som nya!