Måla utomhusbord

Måla utomhusbord – så gör du!

Vi har i en tidigare artikel berättat om hur du går tillväga för att måla utemöbler, men i denna artikel tänkte vi mer specifikt fokusera på hur du kan måla utomhusbord. Efter att ha läst denna artikel kommer du bland annat att veta vilka verktyg och vilken färg som behövs, samt hur du går tillväga för att måla ditt utomhusbord steg-för-steg!

Ett typiskt exempel på utomhusbord som bör målas om.

 

Under de kalla vintermånaderna spenderar majoriteten av oss de lediga stunderna inomhus i värmen. Det är inte ovanligt att det blir många stunder tillsammans med familj och vänner, inte minst stunder med middagar. I samband med detta blir oftast vårt kök och matbord en lämplig samlingsplats, vilket betyder att det bör tas hand om på bästa sätt. 

Samma företeelse sker vanligtvis under de varma sommarmånaderna, men då utomhus. Efter en lång och kall vinterförvaring är det dock inte alltid som utomhusbordet ser allt för trevligt ut. Som tur är går det dock snabbt och enkelt att lösa med lite färg!

 

Måla utomhusbord av trä - steg-för-steg

Som nämnts ovan går det både snabbt och enkelt att måla ditt utomhusbord för att ge det ett nytt och fräscht utseende. Det är kort sagt en av de effektivaste metoderna om du vill ge nytt liv till det annars så slitna bordet.

Beroende på om ditt bord är tillverkat av trä eller metall kan det dock behövas lite olika typer av färg och förberedelser. Nedan kan du läsa mer om hur du går tillväga för att måla ett bord av förstnämnda material:

 

Förarbete

1. Då de flesta trämöbler dragit till sig damm och smuts under förvaringen är det viktigt att först göra rent bordet. Detta kan du enkelt göra med fasad- eller målartvätt.

Om ditt bord dessutom är målat sedan tidigare är det även nödvändigt att slipa eller skrapa bord löst sittande färg, vilket enkelt kan göras med hjälp av slipverktyg eller färgskrapa. Det går även att använda sig utav färgborttagning, men i de flesta fall behövs det inte.

 

2. Är det första gången som träet ska målas, det vill säga att det är av obehandlat trä, kan hela bordet med fördel impregneras. Om det däremot är målat sedan tidigare och du följt ovanstående steg, behöver detta endast göras på de ytor där färg har tagits bort.

 

Målning 

När du väl har rengjort, slipat och impregnerat ditt utomhusbord, är det dags att liva upp det med ny färg. När det kommer till att välja färg är det en vetenskap i sig, men vi på Lovelyhome rekommenderar starkt att man använder sig utav Shipolin eller Drygolins fönsterfärg som också går alldeles utmärkt att använda på bord och andra utomhusmöbler.

Applicera färgen med en lämplig pensel och följ de instruktioner som finns angivna på burken. Andra bra tips är att använda två lager färg, samt måla under passande väderförhållanden. Vi rekommenderar att du inte målar i direkt solsken eller också vid hög luftfuktighet.

 

Måla utomhusbord av metall - steg-för-steg

Även om utomhusbord av trä är allra vanligast förekommande, finns det också många som föredrar robustare trädgårdsbord av metall. Nedan kan du därför läsa mer om hur du går tillväga för att måla ett bord som är tillverkat av metall:

 

Förarbete 

1. Börja med att kontrollera om metallytan har angripits av rost. Om den har gjort detta bör de rostiga områdena först behandlas med en stålborst för att bli kvitt korrosionen. Är bordet målat sedan tidigare bör du även matta ner tidigare färg med hjälp av slippapper.

 

2. Efter att du avlägsnat korrosionen med stålborsten (eller om du inte behövt göra detta), är det dags att rengöra ytan med hjälp av kraftvask/husvask. Det är nämligen viktigt att metallytan är rent och torrt innan målningen påbörjas.

 

3. Om bordet är tillverkat av järn eller stål bör det därefter grundas med två lager av Bengalack Rostskyddsfärg Arcanol. Andra metallytor grundas istället med två lager av Bengalack Rostskyddsfärg.

 

Målning

När ytan väl är rengjord och grundmålad, kan du snabbt och enkelt applicera Bengalack Metallfärg 90 för att ge ditt bord en högblank, slitstark, slagfast och kulörstabil färg som ingjuter nytt liv!