Helmatt väggfärg - Information & egenskaper

Helmatt väggfärg - Information & egenskaper

Letar du information om helmatt väggfärg? Vid målning av väggar inomhus finns det mycket du behöver tänka på. Du måste välja rätt kulör till olika rum, du måste välja färger som matchar varandra och du vill ha en beständig färg så att du inte behöver måla om allt för ofta. 

 

Matt eller blankt?

Förutom olika kulörer måste du också välja mellan blank och matt färg, och alla de glansvärden som finns däremellan. Helblank väggfärg är glänsande och ger ett kallt sterilt intryck och är kanske inte något du vill ha i ditt hus. En helmatt väggfärg ger däremot rummet ett lugnt och harmoniskt intryck men har tidigare inte varit avtorkningsbar och inte så slitstark. Nu kan det däremot torkas av och har utvecklats till att vara lika slitstarkt som vilken färg som helst.

 

HELMATT VÄGGFÄRG FRÅN LADY

Det är många som frågar, både vår shop online och i vår fysiska butik, efter en helmatt väggfärg. Den variant som vi brukar rekommendera då är den helmatta väggfärgen från Lady Pure Color. Den får även den sämre målaren att känna sig proffsig. Läs mer om produkten här. Se bild på färgen nedan. 

Helmatt väggfärg kan du köpa enkelt hos oss

DEN MATTA VÄGGFÄRGEN GÖR FÖLJANDE:

- Hög slistyrka

- Känsla av kvalité  

- Ytan är reptålig

- Ytan är tvättbar

- Tål vardagslivets slitage

Om du vill ha en färg som både ser bra ut och som håller länge är den här matta färgen för dig. Den har alltid varit ett snyggt alternativ och nu när den dessutom är slitstark, reptålig oh tvättbar så är det ett självklart val.

 

VAL AV KULÖR

När du målar ett helt hus invändigt måste du, förutom att välja kulör till varje rum, också tänka på hur de olika rummen kommer att användas. Du behöver även tänka på om de ligger jämte varandra så att inte färgerna ”krockar”.

Vardagsrum och sovrum - Du vill ofta att färgen på väggarna i vardagsrum och sovrum har en snygg, elegant nyans som skänker rummen lugn och harmoni. För att uppnå denna effekt rekommenderas en helmatt väggfärg, eller kanske till och med en supermatt väggfärg. Dessa rum slits inte så mycket så väggarna behöver inte vara tvättbara, det räcker om de är avtorkningsbara. Idag finns det som nämndes ovan helmatt väggfärg som är både avtorkningsbar och slitstark.

Hall - Har huset en invändig hall eller liknande kan den målas i någon sidenmatt kulör då inte heller väggarna i en hall behöver vara tvättbara.

Kök, entré och badrum - För kök, entré och badrum krävs väggfärger med högre glanstal, kanske halvmatt eller halvblank då dessa väggar kommer att behöva torkas av oftare. Det behövs en slitstarkare färg i entrén om det till exempel finns barn i huset som kommer in med smutsiga händer och blöta overaller som stänker ner väggarna. Att använda halvmatt färg i köket ser dessutom fräschare än väggar målade med helmatt väggfärg.

Övriga utrymmen - Har huset en källare med garage, ett hobbyrum eller ett pannrum rekommenderas halv- eller helblanka väggfärger för dessa rum. Samma sak gäller för en tvättstuga, där är det bra med helblank väggfärg så att väggarna är lätta att tvätta av.