Målning av tak

Målning av tak – steg-för-steg

I tidigare artiklar har vi berättat hur du målar såväl lister som tapeter. Gör du däremot detta är det lätt hänt att taket ser gammalt och slitet ut i jämförelse. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att måla ditt tak!

 

Så gör du för att måla tak inomhus

Att måla taket inomhus gör otroligt mycket för helheten. Det bidrar till ett fräsch och ombonat intryck. Nedan har vi därför samlat våra bästa tips på hur du går tillväga vid målning av tak:

 

Steg 1: ta reda på vilken typ av färg du har

Först och främst gäller det att ta reda på vilken typ av färg som sitter i taket i dagsläget. Detta är dels viktigt för att du ska kunna tvätta taket på rätt sätt, men också för att välja rätt färg. Börja helt enkelt med att applicera målartvätt på en liten yta.

Om färgen sitter kvar kan du fortsätta tvätta resterande yta. Börjar den däremot flagna eller lossna beror detta på att taket är målat med en limfärg. Ytan behöver då tvättas grundligt för att få all färg att försvinna.

Beter sig färgen däremot på ett sådant sätt att den börjar damma av sig på en torr trasa, är det troligtvis en kalkfärg. I dessa fall räcker det med att endast borsta rent ytan tills den slutar damma.

Steg 2: täck golv och väggar 

Innan du börjar måla är det också läge att placera ut täckpapp på golvet respektive täckplast på väggarna.

Steg 3: förbered taket

Att förbereda taket är av största vikt för ett lyckat slutresultat. Detta gör du bäst genom att skrapa bort lös färg med hjälp av en färgskrapa. Använd sedan spackel för att täcka över eventuella sprickor eller skador. Avsluta sedan med att slipa ytan med ett slipverktyg.

 

Steg 4: välj rätt färg och kulör 

Olika typer av tak kräver olika färger. Har du ett tak av puts, betong eller gips kan du med fördel använda Jotuns Lady Perfection takfärg.

När det kommer till valet av kulör är vitt det populäraste alternativet. Inte minst en helmatt sådan. Fördelen med den vita färgen är att den reflekterar ljus på ett tillrfredställande sätt, vilket gör att rummet känns både ljusare och större. Men Lady Perfection har nu gjort det möjligt att ha brutna kulörer i taket för att skapa helt nya möjligheter se alternativen i Perfection-kulörkarta.

 

Steg 5: dags för det roliga – att måla 

Sist men inte minst är det dags att måla. Börja med att använda en pensel i hörn, kanter och skarvar. Använd därefter en roller för att göra målningen så snabb och skön som möjligt.

Där har du det – våra bästa tips och råd för att lyckas med målning av tak!