Slipa målat trägolv

Slipa målat trägolv – så gör du

Det tar ett par dagar, det resulterar i mängder av damm och det är faktiskt ganska svårt. Men resultatet av att slipa ett målat trägolv är helt klart värt det i slutändan. I den här guiden berättar vi hur du går till väga för att slipa målat trägolv - och så tipsar vi om produkter för efterbehandling! 

Slipa målat trägolv – steg-för-steg

Visst krävs det en hel del arbete för att slipa ett målat trägolv. Det kan dessutom vara ganska svårt beroende på hur slitet det är, vilket mönster det har och vilket träslag det handlar om. Men det går.

I den här guiden får du veta hur du går till väga för att skapa ett snyggt resultat efter att du har slipat ett målat trägolv!

Du behöver

- Golvslipmaskin
- Kantslip
- Grovt och fint slippapper till maskinerna
- Ångspärrplast och tejp
- Skrapa
- Hammare/skruvdragare
- Sluttvätt och sluttbehandling

Förarbete

Innan du startar slipmaskinerna måste du förbereda golvet.

1. Ta bort rummets lister
2. Ta bort eventuella spikar som sticker upp/skruva ner alla skruvar.
3. Tvätta golvet noga, även i springorna.
4. Skrapa bort eventuella limrester från tidigare matta
5. Dammtäta noga alla öppningar mot bostadens andra rum med hjälp av ångspärrsplast och tejp.

Slipa

När förarbetet är klart är det dags att jacka i slipmaskinernas kontakt och börja slipa.

1. Häng upp slipmaskinens sladd i taket så den inte ligger på golvet och är i vägen
2. Börja med att slipa längs rummets kanter med kantslipen
3. Byt till golvslipmaskinen för hela golvytan
4. Slipa resten av golvet flera vänder. Börja med grovt slippapper och byt till finare slippapper.

Tips! Du vet att du ska byta till ett finare slippapper när du inte längre ser att det händer något med det aktuella pappret.

Efterbehandla

Resultatet efter att du slipat ett målat trägolv i flera omgångar är en sidenmatt och fullständigt slät yta. Då är det dags för efterbehandlingen. Det nu mera nakna trägolvet ska skyddas mot repor, smuts och fukt genom att tvättas och slutbehandlas. 

Nedan tipsar vi om vilka produkter du bör använda för att efterbehandla ditt slipade golv på bästa sätt:

Tvätt

För att rengöra golvet på bästa sätt, rekommenderar vi dig att använda Trestjerner Golvrens. Ett specialutvecklat rengöringsmedel som effektivt avlägsnar bonvax, såparester och andra orenheter. Görs inte detta före slipning och lackning riskerar dessa ämnen att tränga in i träets porer eller mellan skarvarna i parketten. Något som resulterar i att lacken flagnar.   

Slutbehandling

Vi rekommenderar att du slutbehandlar ditt golv med antingen lack eller hårdvaxolja för bästa hållbara resultat.

Lack

Lack är det absolut mest slitstarka alternativet för att slutbehandla ett slipat trägolv. Dessutom skyddar det golvet från smuts, repor och färgförändringar. Genom att lacka golvet blir det även väldigt lättskött. 

TreStjerner Golvlack ger ett ljust, vackert och väldigt hållbart resultat. Tack vare lackets aktiva ljusfilter kommer träet inte att gulna efter tid. Dess fördelaktiga egenskaper gör att golvet är mycket reptåligt samt har god vatten- och kemikaliebeständighet. Appliceras i två tunna lager med pensel eller roller.

Hårdvaxolja

Fördelen med hårdvaxolja är att det skyddar träet samtidigt som det impregnerar det. Träets naturliga struktur kommer även fram på ett naturligt sätt. Den passar därför perfekt i kök, hall eller andra rum där slitaget är stort.  

Osmo hårdvaxolja ger en slitstark yta med ett vackert utseende. Oljan tränger ordentligt ner i träet och bildar ett skyddande lager mot vatten och smuts. Appliceras i två tunna lager med pensel eller roller.

Ta hjälp av Lovelyhome

Där har du det - vår guide för hur du lyckas slipa målat golv!

Om du önskar att få professionell hjälp med vilka produkter du ska behandla ditt trägolv med kan du med fördel vända dig till oss på Lovelyhome. Vi hjälper gärna till och guidar dig till rätt produkter!