Färgskrapa & dess fördelar

Färgskrapa & dess fördelar

När du vill jämna ut en yta eller skrapa bort ytlagret så kan man använda en färgskrapa. I denna artikel tänkte vi prata mer om färgskrapan och dess fördelar.                                         

Färgrester

Om du har en yta som är ojämn färg så kan du jämna ut denna med färgskrapan. Ofta beror ojämnheten på att olika partier av ytan har ett yttre lager färg som malts av från de andra delarna av ytan vilket ger ett smutsigt intryck.

Rost

Om du har ett metallobjekt som exempelvis en grind som det har börjat bildas ett lager rost på så är det en god idé att skrapa bort denna. Det fungerar bäst när rosten fortfarande är ljust rödbrun eftersom den då befinner sig i ett tidigt stadium och bara har lagt sig på ytan. Är den däremot mer mörkbrun så kan det bli svårt att få bort eftersom det har satt sig på djupet då.

Oavsett om det är rost, missfärgning, ojämnt färglager eller andra fel på en målad yta så kan du använda färgskrapa för att rätta till detta. Hos oss på Lovelyhome.se kostar de endast 102 kr vilket är ett lågt pris i förhållande till vad det är värt att få fräscha ytor som känns nya.

Tänk på detta

Innan du använder färgskrapan så ska du göra rent ytan, exempelvis fönsterblecket, ordentligt så att det inte ligger någon smuts på. Detta gör du dels för att försäkra dig om att det inte är ett smutslager som orsakat ojämnheten. Det är även bra eftersom du inte vill att smutsen ska skära in i ytans grund när du drar längs den med din färgskrapa.

Ta reda på vilken rengöring som är mest effektiv beroende på vilket underliga du ska skrapa på. Är det ett fönsterbleck kan det räcka med rengöringsmedel och en trasa men alla material måste behandlar olika.

Sickel jämfört eller färgskrapa?

Du som vill skrapa bort färg behöver inte använda en färgskrapa utan du kan också använda en s.k. sickel. Fördelen med sicklar är att de skrapar av nästintill lövtunna blad av trä till skillnad från färgskrapan som bildar ett dammlager av det yttre skikt som skrapas bort.

Detta gör att du kan få ett lager under som blir mycket jämnt och ser ut att vara nästan helt nytt. Nackdelen är att det är mycket svårt att använda i jämförelse och om du inte planerar att lägga den tid som krävs för att lära dig använda detta redskap så är den inte för dig. Resultatet blir dessutom väldigt bra när du använder färgskrapa.