Svart färg - hitta rätt variant

Svart färg - hitta rätt variant

Letar du efter svart färg? Val av färg på husfasader styrs, som så mycket annat, av trender. Under 80- och 90-talen var det populärt med husfasader i pastellfärger, idag är det andra färger som gäller och svart färg på husets fasad har blivit populärt. Det är dock inte alla hus som passar i svart. Helt nybyggda hus med modern arkitektur passar ofta bra i svart färg.

Även hus från den nationalromantiska eran, till exempel så kallade sekelskiftes hus, var ofta målade med den svarta färgen. Däremot gör sig inte hus från 50- och 60-talen lika bra i den svarta färgen. Det samma gäller nog också husen från 80- och 90-talen. Där är nog vit eller gul färg ett bättre alternativ om man tröttnat på den glättiga pastellfärgen.

Material och arkitektur styr val av färg

Olika material och olika arkitektur kräver olika typer av färg. Ett sekelskifteshus eller ett timmerhus gör sig mycket bra i den svarta färgen. Här rekommenderas dock en lasyr med svart pigment så att det underliggande materialet och träets ådring tydligt framträder. Ett modernare hus kan målas med alkydfärg eller med akrylatfärg. Man bör dock tänka på att en alkydfärg bleks med tiden och vill man undvika blekning är en akrylatfärg att rekommendera.

Underarbete

Eftersom den svarta färgen på en husfasad gör att fasaden kommer att bli mycket varm när solen ligger på så krävs det ett noggrant underarbete om man vill måla sin fasad med den svarta färgen. Man bör alltid börja med en grundfärg och även behandla fasaden med en impregneringsolja som hindrar fukt från att tränga in vid höga temperaturer. En fördel med den höga temperaturen är att svamp och alger inte kan överleva.

Målning inomhus

Förutom fasader går det också att måla väggar inne i huset med den svarta färgen. Ett sovrum målat med den supermatt svarta färgen kan vara rätt läckert, särskilt om den svarta färgen bryts av med en vägg målad i någon annan supermatt mörk kulör.