Måla på metall

Måla på metall – så gör du

Att måla på metall är inte detsamma som att måla en vägg. Det krävs en del andra förberedelser och ett annat tillvägagångssätt. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att måla på metall - och får ett förstklassigt resultat med minskad risk för korrosion och rost. 

Bra att veta om metall och målning 

Innan vi sätter igång och berättar mer om hur du gör för att måla på metall, tänkte vi dela med oss av några intressanta fakta som kan vara bra att veta. 

Först och främst målar man i första hand metall för att skydda det mot rost och korrosion. Målningen är alltså en form av ytbehandling, men självfallet blir resultatet också visuellt tilltalande.

Eftersom plåt och metaller kan utsättas för rost relativt snabbt, rekommenderar vi att man har som vana att stoppa eventuella rostangrepp med jämna mellanrum. Genom att stoppa dessa angrepp innan de blir allt för allvarliga, håller metallen längre samtidigt som du undviker fula rostfläckar på intilliggande material (som inte är av metall).

Det bör dock tilläggas att färg aldrig kan ge ett hundraprocentigt skydd mot rost och korrosion. Förr eller senare kommer metallen att rosta. Det gäller därför att även se över de målade ytorna. Noterar du exempelvis färgen är bubblig, är detta ett tecken på att den inte längre skyddar metallen. Färgen bör då avlägsnas och appliceras på nytt.

Så gör du för att måla på metall

Nu när du har bättre koll på allmänna fakta som rör metall och målning, tänkte vi redogör för hur du gör för att måla metallytor:

Förarbete 

Om du har läst våra tidigare artiklar, är du troligtvis van vid att vi betonar vikten av ett gediget förarbete. Det är nämligen en förutsättning för ett lyckat slutresultat, oavsett vilken typ av måleriarbete det gäller.

När det kommer till metall, som är ett speciellt material att arbeta med, är förarbetet än viktigare. Vi är medvetna om att det inte är den roligaste delen av processen, men tro oss – att göra ett gediget förarbete lönar sig efteråt!

Först och främst bör metallen rengöras med hjälp av Jotuns kraftvask och mögeldesinfektion. Om ytan är mycket rostig, är nästa steg att ge sig på metallen med en skrapa med hårdmetallblad. Använd exempelvis en trekantsskrapa för att avlägsna den löst sittande ytrosten. 

Därefter är det dags att skrubba metallen med en stålborste. Skrubba ytan till det att den är fri från rost. Avlägsna därefter damm och smuts med en dammborste. Om ytan skulle vara fet eller oljig, kan du rengöra den en gång till med Jotuns kraftvask. Tänk på att låta den torka efteråt.

Observera – om metallytan är målad sedan tidigare, bör den mattas ned med hjälp av ett slip-/sandpapper.

Målningen

När ytan väl är rengjort och fritt från damm, smuts och rost, är det dags att sätta igång med målningen. Börja med att applicera två lager av Bengalacks rostskyddsfärg, följt av en till två slutstrykningar med Bengalacks metallfärg

På material som stål, järn, zink och galvaniserade ytor, bör du istället använda dig av Bengalack – rätt på rost. Var noga med att följa anvisningarna på burken, oavsett vilken färg du använder.

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du gör för att måla på metall. Förhoppningsvis kan du använda dig av dessa tips för att få ett förstklassigt resultat när du ska måla trädgårdsmöbler, detaljer på huset, eller också andra metallytor.