Måla putsad fasad

Måla putsad fasad – så gör du

Att måla om en putsad fasad skiljer sig mycket från att måla om en träfasad. Det krävs helt andra typer av förberedelser och du måste även använda dig av en speciell färg. Vi tänkte därför berätta mer om hur du gör för att måla om en putsad fasad på egen hand – från start till mål!

Att tänka på innan du målar en putsad fasad 

Innan du sätter igång och gör det omfattande arbetet som en fasadmålning innebär, bör du noggrant kontrollera dess skick. Putsade fasader tenderar nämligen att spricka och ibland åtar de sig även andra typer av skador.

Sprickor och andra skador kan bero på fukt. Något som innebär att problemet med sprickor kan uppstå på nytt, även efter en ommålning. Försäkra dig därför om att eventuella skador inte är ett resultat av förhöjda fukthalter. 

Om du känner dig osäker rekommenderar vi dig att ta hjälp av någon branschkunnig.

Måla putsad fasad själv – steg-för-steg

När du väl har kontrollerat att din fasad är i gott skick, kan du sätta igång med målningsprocessen. Följ nedanstående steg och du kan garanterat lyckas med att måla en putsad fasad själv!

 

1. Börja med rengöringen

Först och främst måste du börja med att rengöra din fasad. Innan du gör detta kan det däremot vara fördelaktigt att täcka för dina fönster, så att dessa inte tar skada eller blir allt för smutsiga.

Använd en borste för att ta bort damm och löst sittande smuts. Ta sedan fram en vattenslang eller högtryckstvätt (använd lågt tryck) och spola av fasaden med kallt vatten.

När den värsta löst sittande smutsen är borta, är det dags att gå på med Jotuns kraftvask. Applicera enligt förpackningen och skrubba sedan fasaden med en borste. När kraftvasken väl har fått verka kan du skölja av fasaden med kallt vatten.

Tänk på att fasaden måste torka helt och hållet innan du ger dig på nästa steg!

 

2. Åtgärda eventuella skador 

För att säkerställa att slutresultatet blir lyckat, rekommenderar vi dig att skrapa bort eventuell löst sittande puts. Att ta bort flagnande färg är också att rekommendera. Åtgärda därefter skadorna med ny puts.

Om du känner dig osäker rekommenderar vi dig att ta hjälp av någon branschkunnig. 

 

3. Sätt igång med det roliga – att måla 

När fasaden väl är ren och torr, är det dags att ge dig på det roliga – att måla! 

Har du svårt att räkna ut hur mycket färg som behövs? Missa då inte vår artikel där vi berättar hur du beräknar åtgången av fasadfärg. Du hittar också en kalkylator som underlättar uträkningen!

Målningen bör ske i olika steg, varav det första är grundningen. Här rekommenderar vi dig att använda Jotuns DryTech Murprimer, vilken har mycket god inträngning och vidhäftning.

Om du har problem med sprickor eller ojämnheter kan även en mellanstrykning med Jotuns DryTech Murfiller vara att rekommendera. Denna färg är nämligen speciellt framtagen för att användas på äldre putsade ytor med sprickor, avflagning eller andra ojämnheter.

Sist men inte minst är det dags för en slutstrykning med Jotuns DryTech Murfärg (tidigare Jotun Premium Mur). En högkvalitativ färg som enkelt appliceras med antingen pensel, roller eller spruta, och som sedan ger en vacker av vattenavvisande yta. 

Tänk på att följa instruktionerna som återfinns på respektive färgburk.

 

Avslutningsvis 

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du lyckas måla en putsad fasad själv. Följ ovanstående steg och du får en fasad som ser ut som ny!