Måla fönster

Måla fönster – så gör du 

De allra flesta tar hand om sina fönster i den bemärkning att de putsar dem, men allt för få tar hand om dess utseende. Dina fönster är nämligen väldigt utsatta vilket gör att de även slits därefter. Genom att måla om dina fönster kan du dock ge ditt hem ett nytt liv – både utvändigt och invändigt!

 

När är det dags att måla om fönstren? 

Att hålla efter, renovera och måla om sina fönster är någonting som ingen husägare kommer ifrån. Eftersom fönster finns på stora delar av fasaden är de extra utsatta mot alla typer av väder och vind, vilket innebär det att de förr eller senare kommer behöva målas om. Men när vet man att det är att måla om sina fönster? 

Det allra främsta tecknet på att dina fönster är i behov av lite kärlek är att färgen börjar flagna och spricka. Andra tecken kan även vara att färgen blivit angripen av röta eller också att gångjärn, beslag och liknande har börjat rosta.

Måla fönster steg-för-steg

Om du märker att dina fönster har råkat ut för något av ovanstående och det är dags att måla om dem, kan du med fördel följa nedanstående steg för ett lyckat resultat.

Tänk dock på att detta arbete är någonting som inte görs på en handvändning, utan det kräver både tid och planering. Eftersom fönster är så pass känsliga är det också viktigt att de hanteras därefter för att inte skadas. Räkna med minst ett fullt dagsarbete, men beroende på hur många fönster du har kan det ta längre tid.

Förarbete

Likt alla typer av måleriarbeten är förberedelserna och förarbetet det allra viktigaste för ett lyckat resultat. Lägg därför ner lite extra tid och kärlek på detta så blir du garanterat nöjd med den färdiga produkten!

 

Rengöring

Det allra första steget i förarbetet är att montera ner dina fönster för rengöring. Väl nermonterade är det dags att plocka bort delar som tätningslister och hörnbeslag. Rengör därefter samtliga träytor med målartvätt, samt alg- och mögeldesinfektion vid behov.  

 

Slipning

När träet väl är rent och fräscht är det dags att ta bort den gamla färgen. Detta kan du med fördel göra genom att skrapa av löst sittande färg med en färgskrapa. Vid behov går det även att använda sig utav färgborttagning, men detta brukar vanligtvis inte vara nödvändigt. I samband med att du avlägsnar löst sittande färg bör du även slipa träytorna.

 

Grundmålning

Efter att fönstren har blivit rengjorda och slipade börjar det närma sig det roliga – att måla. Innan detta är dock dags att grundmåla träet med grundolja, samt grundfärg. Beslag och andra metalldetaljer som gångjärn ska istället grundmålas med rostskydd.

Beroende på vilken färg du planerar att måla dina fönster med, kan olika grundoljor och grundfärg rekommenderas. Kontrollera därför vad som rekommenderas för just dig!

 

Applicera nytt kitt

Innan du går vidare till att måla dina fönster bör du kontrollera skicket på dess kitt. Om du upptäcker att det har spruckit eller är i allmänt dåligt skick, är det bäst du tar bort det och applicera nytt kitt.

 

Målning 

När du genomfört samtliga ovanstående steg är det dags för det roliga – att måla om dina fönster. Det allra viktigaste att tänka på när det kommer till själva målningen är att välja rätt färg för ut- och insida.

Med tanke på att fönstrets utsida måste stå emot varierande väder, vind och temperaturer, bör du välja en färg som är speciellt framtagen för utomhusbruk. På Lovelyhome rekommenderar vi varmt färgerna Drygolin Fönsterfärg, Demidekk Ultimate Fönster eller Tjäralin Dörr & Fönster.

Detsamma gäller för fönstrets insida, där du bör använda dig utav en färg som är framtagen för inomhusbruk. På Lovelyhome rekommenderar vi att man använder sig utav en lackfärg som Jotun Lady Lackfärg.

Måla fönstret minst två varv och låt färgen torka ordentligt mellan gångerna. Tänk på att följa instruktionerna på burken för att uppnå bästa möjliga resultat!

Trots att det kan vara ett stort arbete att måla om sina fönster, underlättas arbetet avsevärt om du följer denna guide. Vi hoppas att du har nytta utav den och njuter av dina nymålade fönster!