måla panel inomhus

Så gör du för att måla panel inomhus

Träpaneler kan vara intressanta detaljer i hemmet. Många äldre hus har däremot omålade paneler, vilket för de flesta känns passé. Genom att förse dessa paneler med lite färg kan du ge ditt hem ett mer modernt och levande utseende. Låt oss därför berätta hur du gör för att måla panel inomhus! 

Måla träpanel – steg-för-steg

Målade paneler är ett kostnadseffektivt sätt att ge nytt liv till ditt hem. Följer du dessutom nedanstående steg blir processen enkel:

 

1. Börja med att täcka golvet

För att inte golvet ska skadas eller få färg på sig, rekommenderar vi att du täcker det med skyddsplast och maskeringstejp. Du kan också använda dig av våra förtejpade täckplast. Finns några möbler eller andra känsliga föremål i närheten, bör även dessa täckas över. 

 

2. Förbered panelen för målning

När golv och andra känsliga föremål är förtäckta, är det dags att sätta igång med förarbetet. Börja med att kontrollera om det finns några stora sprickor eller håligheter i träet. Om så är fallet, kan dessa fixas med hjälp av snickeri-/snabbspackel

Om panelen är målad eller inoljad sedan tidigare, är du tvungen att rengöra den med målartvätt. Skrapa därefter bort eventuellt löst sittande färg och rugga ytan med ett slippapper. På så sätt fäster färgen sedan bättre.

Är panelen däremot helt ny eller också obehandlad, räcker det med att damma av ytan med en borste. Vid behov kan du även rengöra den med målartvätt. 

 

3. Grundmåla med kvist- & spärrgrund 

Vi rekommenderar dig därefter att alltid grundmåla panelen med Jotuns kvist- och spärrgrund. En mycket högkvalitativ produkt som dels isolerar missfärgningar från gulnat trä, sot och nikotin samt förhindrar genomblödningar från kvistar.

 

4. Slutstrykning med snickerifärg 

Sist men inte minst är det dags för det roligaste momentet – slutstrykningen. För detta ändamål kan du använda dig av någon av följande produkter:

Jotun Lady Classic
Jotun Lady Supreme Finish
Jotun Lady Interior Finish

Voilá - svårare än så är det inte att måla paneler inomhus! 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du ger nytt liv till dina paneler och till ditt hem.