Måla kakel

Måla kakel – så gör du

Har du börjat tröttna på färgen på ditt kakel? Eller har plattorna kanske utsatts för en del slitage? Oavsett vilket så kan du liva upp dina kaklade väggar på ett både enkelt och billigt sätt – genom att måla dem. I denna artikel berättar vi därför hur du gör för att måla kakel!

Myter om kakelmålning

Innan vi berättar mer om hur du gör för att fräscha upp dina kaklade väggar, tänkte vi börja med att reda ut några vanliga myter. Som att det inte skulle gå att måla på kakel. En av de allra vanligaste frågorna bland konsumenter (som är missnöjda med sina nuvarande plattor) är nämligen ”går det att måla på kakel?”. Och det korta svaret på denna fråga är såklart, ja.

En annan vanlig myt är att målade kakelplattor skulle vara en tillfällig lösning som endast håller ett par månader. Alternativt några få år. Något som också är felaktigt. Dagens kakelfärger håller nämligen en väldigt hög kvalitet och har en lång livslängd. De kan också användas i de allra tuffaste utrymmena, däribland i badrum.

Istället för att lyssna på myterna om kakelmålning, tycker vi att det är viktigare att lyssna på och lyfta fram de många fördelarna som det innebär: 

1. Det är billigare än att byta ut kakelplattorna helt och hållet
2. Det är miljövänligare än att byta ut befintliga plattor
3. Det förhöjer utseendet i ditt kök, badrum eller andra rum med kaklade väggar
4. Det är enkelt
5. Det ger en vattensäker och mögelresistent yta

Så gör du för att måla kakel 

Nu när vi har slagit hål på de många myterna och lyft fram fördelarna med att måla kakel, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med detta i praktiken:

1. Börja med rengöring 

Som alltid när man ska måla krävs det en hel del förarbete. Åtminstone om man vill ha bästa möjliga slutresultat. Och vem vill inte det?

Vi rekommenderar dig att rengöra kakelplattorna noggrant med Nitor Målartvätt. Spraya, rengör, låt torka och måla. Ingen eftersköljning behövs. Glöm inte att även rengöra fogarna!

2. Laga eventuella skador 

Om dina plattor har några hål, sprickor eller andra skador, bör dessa spacklas över med våtrumsspackel. Låt spacklet torka och slipa sedan till ytan med ett slippapper. Ytan ska vara jämn och fin för att inte blöda igenom färgen.    

3. Dags för det roliga – att måla 

När underlaget väl är rengjort, fritt från eventuella skador och har torkat, är det dags för det roliga – att ge nytt liv åt dina kakelplattor. Vad gäller färg så rekommenderar vi dig att använda Ronseals kakelfärg.

Färgen från Ronseal är idealisk att använda på kaklade ytor i såväl kök som badrum, inklusive duschväggar. En annan stor fördel är att den är mycket enkel att använda samt att den har en mycket god täckningsförmåga. Endast ett färglager behövs för att ge dina plattor en blank och vacker emaljliknande yta!

Vill du dessutom fräscha upp dina fogar, kan du med fördel använda Ronseals fogpenna, vilken finns i vitt och svart. 

Voilá – svårare än så är det inte att måla kakel och få det att se ut som nytt!