Måla om rum pris

Måla om rum pris – vad kostar det att måla själv?

Såhär i semestertider är det många som tar tag i de uppgifter som skjutits upp under veckor eller månader då tiden inte räckt till. För många inkluderar detta uppgifter som att måla om inomhus eller måla om utomhus. Den fråga som dyker upp hos de flesta som är i takt med att måla om inomhus är dock ”hur mycket kostar det att måla om ett rum?”. I denna artikel tänkte vi därför reda ut denna fråga en gång för alla!

Innan du börjar måla om 

Att måla om själv i hemmet behöver varken vara dyrt eller svårt. Med hjälp av god planering och ett bra förarbete kan du relativt snabbt liva upp vilket rum som helst till en bråkdel av priset som du annars behöver betala för att anlita en målare. Det enda som behövs för att liva upp rummet är rätt redskap och färg (samt lite tid såklart).  

Innan du börjar att inhandla alla de redskap och den färg som ska pryda rummet, måste du dock börja med att fundera över vad det är som ska målas om. Det vill säga vilka ytor det är som behöver ny färg. Beroende på om det enbart är väggen som ska målas om eller om du även ska måla om tak, fönster, golvlister, dörr och andra snickerier, kan priset självklart variera. 

Det räcker dock inte med att enbart fundera över vilka ytor som ska målas om, utan du måste även kontrollera vad det är för underlag i rummet, hur skicket på detta är, samt vilken behandling som krävs. Eftersom vi redan vet att den behandling vi kommer att genomföra är målning, behöver du endast kontrollera underlaget och dess skick.

Vanliga underlag är: 

- Gips
- Betong
- Befintlig målarfärg
- Befintlig väv
- Befintlig tapet

 

Skicket kan bedömas som:

- Väldigt bra
- Bra
- Dåligt
- Väldigt dåligt

 

När du väl tagit reda på allt detta är det enklare att veta vilka redskap som behöver införskaffas, vilket förarbete som krävs och vilken färg som behöver användas.

 

Kostnad att måla om rum själv

Som du märker finns det många faktorer som påverkar det slutgiltiga priset, vilket gör det svårt att ge en generell prisbild som stämmer överens med samtliga rum. 

För att göra det enklare att räkna ut priset och få en bättre uppfattning om vad det egentligen kostar att måla om ditt rum själv, tänkte vi i denna artikel använda oss av ett exempel där vi enbart ska måla om väggarna i ett rum på 17 kvadratmeter. Underlaget på dessa väggar är befintligt målade och skicket på underlaget är även bra.

 

Lämplig åtgärd för detta arbete är således att:

- Borttagning av ytskikt/skrapa bort eventuell lös färg
- Spackling
- Slipning

 

För att göra detta behöver du införskaffa redskap som färgborttagare, tvättsvamp, slippapper/slipverktyg, spackelspade och spackel. Priset för dessa redskap kan självklart variera från butik till butik och från varumärke till varumärke, men generellt sett kan du räkna med kostnad på cirka 1000 kronor. 

Innan du påbörjar förarbetet och målningen är det även viktigt att täcka över golv, lister, snickerier och möbler som du inte vill riskera att få damm och smuts ifrån. För att göra detta använder sig vissa utav material som redan finns i hemmet, medan andra föredrar att införskaffa maskeringstejp och täckplast. Priset för detta är ungefär 150–200 kronor.

 

Dags för målning 

När redskapen för förarbetet är införskaffade och det arbetet är klart, är det äntligen dags för det roliga – att börja måla. Men vad är då priset för detta?

Som nämnts tidigare kommer vi i detta exempel anta att vi målar ett rum på 17 kvadratmeter som har en takhöjd på 2,4 meter. Vi kommer även anta att vi endast avser att måla väggytan. I detta rum blir således den totala väggytan cirka 40 kvadratmeter. För att räkna ut antalet kvadratmeter på en väggyta tar du längden på väggarna och multiplicerar dem med takhöjden i rummet. 

Beroende på vilken färg du använder, hur många strykningar som krävs och vilken den rekommenderade åtgången är, kan priset dock variera. På Lovelyhome rekommenderar vi att man använder sig utav Jotuns högkvalitativa målarfärger som har en täckgaranti på endast två strykningar.

Den rekommenderade åtgången på dessa färger är 8 kvadratmeter per liter, vilket innebär att det krävs 10 liter färg för att täcka väggarna med två strykningar. Beroende på vilken av deras färger du vill använda dig utav varierar priset mellan cirka 1200–1500 kronor.

Självklart tillkommer det även kostnader för penslar och rollers, vilket vanligtvis går att införskaffa för omkring 200–500 kronor beroende på butik och varumärke. Hos oss på Lovelyhome kan du exempelvis införskaffa ett komplett kit med både roller och pensel för endast 179 kronor!

 

Sammanfattning 

För att sammanfatta allt vi gått igenom så kan vi åtminstone garantera en sak – att det är väldigt svårt att ge ett generellt pris på vad det kostar att måla om ett rum i hemmet på egen hand. Ett normalstort rum i bra skick brukar dock priset landa på cirka 3000–3500 kronor, men beroende på förutsättningar kan det både bli dyrare eller billigare.

Det allra bästa sättet att ta reda på hur mycket det kostar att måla om just ditt rum, är att ta reda på vilket underlag du har i rummet, skicket på detta, vilken typ av förarbete som krävs, samt vilken färg du önskar att använda!