Bets färg - Information & egenskaper

Bets färg - information & egenskaper

Har du sökt efter bets färg? Då har du kommit helt rätt. Förutom att du hittar bets färg i vårt sortiment, tänkte vi i denna artikel berätta om dess egenskaper.

Vad är bets färg?

Bets färg är en genomskinlig färg som framhäver träets vackra och naturliga ådring. Styrkan i färgen kan justeras genom ökning eller minskning av den färg som appliceras, men även beroende av den vattenmängd som används för att lösa upp betsen. Alla kulörer av bets färg går att blanda.

Vattenburen lackbets är transparent och lyfter fram ådrorna i träet på ett naturligt sätt. Vanliga kulörer att välja emellan, och som vi erbjuder, är antikvit, järnvitriol, tjära och grafitsvart. Produkten har dessutom en mycket god vidhäftningsförmåga, till och med på tidigare behandlade ytor. Bets färgen kan förtunnas med vatten, det är också allt som behövs för tvätt av penslar med mera.

Underarbete 

Gällande förbehandlingen vid betsning av trä är det alltid att rekommendera en provbetsning på samma slag av trä för att kontrollera att nyansen är den du vill ha innan slutliga betsningen tar sin början. Träytan slipas i fiberriktningen med slippapper för att ta bort eventuella ojämnheter. Målarsoda bör användas för att tvätta av ytan så den är ren innan du betsar. Träytan måste sköljas av väl efter målarsodan.

Applicering 

När du väl börjar med appliceringen av den bets färg du valt så bör produkten föras på rikligt och strykas ut med hjälp av pensel i träets fiberriktning. En förpackning på 275 milliliter brukar i de flesta fall räcka till att måla omkring 4 till 5 kvadratmeter. När betsningen har torkat helt kan du sedan lacka golvet på det samma sätt som man lackar slipade trä- eller parkettgolv på. 

Torktid

Torktiden varierar beroende på luftfuktigheten och andra faktorer men betsen kommer att vara dammtorr på 1 till 2 timmar, och den går att lacka över efter cirka 6 till 8 timmar. För att få en behagligare yta kan efterborstning med hjälp av en panelborste eller en vit fiberduk i vissa fall vara nödvändig. 

Bets färgkarta

Som vi nämnt tidigare i denna artikel så finns bets i olika färger. Nedan kan du se en bets färgkarta för att få en bättre förståelse för de olika färgerna som finns:

Köpa bets

Ifall du är ute efter att köpa bets, kan du med fördel göra det hos oss på Lovelyhome. Vi har specialiserat oss på allt som rör färg och tapeter. I vårt sortiment hittar du därför bland annat ett stort utbud av just träbets. 

Vi erbjuder dessutom snabba leveranser som skickas fraktfritt inom hela Sverige vid köp över 300 kronor. Vanligtvis tar det inte längre än 1-2 arbetsdagar.