Måla sockeln på huset

Måla sockeln på huset - så får du det bästa resultatet

Att måla sockeln på huset har stor betydelse för helhetsintrycket av ditt hem. Du kommer nämligen inte uppskatta ditt nymålade hus på samma sätt om sockeln är sliten. I den här artikeln tänkte vi därför fokusera på hur du går till väga för att måla sockeln på huset och samtidigt skapar ett långvarigt resultat.

Så väljer du rätt kulör på sockeln

Precis som husfasaden behöver du måla sockeln på huset med jämna mellanrum. Om du däremot tycker det känns svårt att veta vilken kulör du bör välja vill vi passa på att ge dig några tips:

- Sammanfoga fasaden med backen - Sockelns kulör ska på ett naturligt sätt sammanfoga huset med omgivande mark. Målet är att ögonen ska dras till husets färg och form, inte till sockeln.


- Jordnära kulör - Vi rekommenderar att du väljer en jordnära kulör som gärna är mörkare än fasaden. En allt för ljus färg kan däremot ge intrycket av att huset svävar.


- Moderna hus - Om du har ett modernt hus kan du med fördel välja en mörkare färg.


- Äldre hus - Om du däremot har ett äldre och mer klassiskt hus kan en ljus färg skapa ett bättre helhetsintryck.

Läs även vår tidigare artikel: Sockelfärg - information och egenskaper

Färg som vi rekommenderar:

Eftersom sockeln är husets närmaste kontakt med backen behöver den tas om hand på precis samma sätt som husets övriga ytor. Annars är risken stor för kostsamma fukt och frostskador. Det är därmed viktigt att du väljer en färg som är speciellt anpassad för att skydda husets grund på rätt sätt.

Nedan rekommenderar vi därför två olika färger med fördelaktiga egenskaper, så att du får ett riktigt hållbart resultat: 

Tjæralin Murmal

Detta är en puts och sockelfärg speciellt tillverkad för att skydda husgrunden från fukt. Dess unika egenskaper transporterar nämligen ut invändig fukt men stänger samtidigt ute fukt från att tränga in i sockeln. 

Läs mer/köp Tjæralin Murmal här.

Jotun Mur

Denna akryl-baserade färgen är speciellt lämplig för just målning av husets sockel. Tack vare dess mycket goda väderbeständighet och smutsavvisning är detta ett alternativ som ger mycket långa underhållsintervaller.

Läs mer/köp Jotun Mur här.

Så får du bästa möjliga resultat

Att måla sockeln på huset skiljer sig inte så mycket från annan målning. Med andra ord är det mycket viktigt att du lägger ner mycket arbete på grundarbetet. Nedan berättar vi mer: 

- Förarbete - Laga eventuella sprickor med betongspackel och borsta bort lös färg med en stålborste, rengör därefter.


- Grundning - Se till så att grunden är fast, ren och torr. Grunda därefter sockeln med mur- eller sockelgrund.


- Påstrykning - När du genomfört ett noggrant grundarbete är det dags för färgen. Vi rekommenderar att du stryker på två tunna lager för att få ett snyggt och långvarigt resultat. 

Läs även vår tidigare artikel: Att tänka på när du ska måla utomhus 

Köp din färg hos Lovelyhome

Nu hoppas vi att du har bättre kunskap om hur du går till väga för att måla sockeln på huset. 

Om du har några ytterligare frågor eller funderingar kring målning av sockel kan du med fördel höra av dig till oss på Lovelyhome. Vi hjälper gärna till och guidar dig till det perfekta resultatet!