Måla lister

Måla lister – så gör du

Listerna må till synes vara en liten och irrelevant del av hemmet, men så är inte fallet. De gör nämligen stor skillnad för helhetsintrycket. Att fräscha upp dem med lite färg kommer att göra susen. I denna artikel går vi därför steg-för-steg igenom hur du går tillväga för att måla listerna!

 

Måla lister – steg-för-steg 

Som tidigare nämnts kan nymålade lister göra stor skillnad för helhetsintrycket i hemmet. Nedan går vi därför igenom hur du lyckas med måleriarbetet:

Förarbete

Det tråkigaste men också viktigaste arbetet är helt klart förberedelserna. Först och främst gäller det att täcka över golvet täckpapp eller täckplast, samt fästa denna med maskeringstejp. Detta bör ske så nära listen som möjligt. På så sätt undviker du att få färg på golvet. Om nödvändigt kan du även använda maskeringstejp på väggen just ovanför listen.

När golvet väl är täckt, kan du med fördel tvätta listerna med målartvätt. Finns det någon färg som börjat flagna bör denna nu skrapas bort med hjälp av en färgskrapa. För att den nya färgen ska fästa bättre bör du även slipa listerna. Torka därefter av dem med en mikrofiberduk.

 

Grundmåla 

Finns det några trärena partier bör dessa grundmålas med Jotuns kvist och spärrgrund, vilken gömmer kvistar och samtidigt skyddar mot genomblödningar. Har listerna några spikhål, ojämnheter eller liknande, kan dessa spacklas igen. Glöm inte att slipa till ytan om du använder spackel.

 

Täckmåla 

När det – enligt många tråkiga – förarbetet är klart, kan du äntligen börja med det roliga. Det vill säga täckmålningen. För detta ändamål rekommenderar vi dig att använda Jotun Lady Supreme Finish. En färg som går att få i valfri kulör samt med matt, silkematt, halvblank eller superblank glans.

Generellt sett brukar vi rekommendera att man väljer en halv- eller superblank glans. Dessa ger nämligen väldigt goda egenskaper. Dels är dem väldigt stöttåliga men också mycket enkla att rengöra och hålla efter.

Applicera sedan enkelt det första lagret färg med hjälp av en lackpensel. Vänta därefter tills färgen har torkat. Har du använt dig av Lady Supreme Finish rekommenderar vi dig att vänta i 24 timmar innan nästa applicering.

Har du grundmålat och använder dig av den färg som vi rekommenderat bör två strykningar räcka för att uppnå ett lyckat resultat (totalt tre inklusive grundmålningen).

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du målar dina lister på bästa sätt. Vi hoppas att den varit till hjälp!