Måla på tapet

Måla på tapet – så gör du 

En fråga som ständigt dyker upp på våra kunders läppar är ”går det att måla på tapet?”. Det korta svaret på detta är, ja. Men hur går man då tillväga för att få ett förstklassigt resultat när man målar över en tapet? I denna artikel ger vi dig svaret!

 

Måla på tapet – steg-för-steg 

Att måla över en tapet är fullt möjligt. Det kräver dock lite extra ansträngning. Inte minst när det kommer till förarbetet. I detta fall är nämligen förarbetet avgörande för huruvida resultatet blir bra eller inte.

 

1. Täck golvet och maskera listerna

Först och främst gäller det att skydda golvet med hjälp av täckpapp eller täckplast. Tänk också på att täcka över eventuella möbler med papp eller plast. Därefter bör du även maskera listerna med hjälp av maskeringstejp.

 

2. Genomför ett ”vattentest”

Först och främst rekommenderar vi dig att genomföra ett så kallat vattentest. Detta innebär att du använder en blötlagd svamp på tapeten. Kontrollera sedan om tapeten sväller, släpper eller blir bubblig.

Gör den något av ovanstående innebär det att samma sak kommer att hända vid målning. En tapet som sväller eller släpper bör avlägsnas. Har du tur kan blåsorna försvinna. Vänta över natten och se om dem är kvar eller inte. Är dem fortfarande kvar bör tapeten tas bort.

 

3. Ta bort löst sittande tapet

Som tidigare nämnts bör löst sittande tapet avlägsnas från väggen. Risken är annars att den med tiden släpper ännu mer, vilket gör att det skapas fula och tydliga skarvar. I vissa fall kan tapeten enkelt dras bort. I andra fall kan det behövas en ångmaskin.

 

4. Skär bort eller spackla över skarvar

Kan tapeten sitta kvar på väggen bör dock skarvarna skäras bort eller spacklas över. Vi rekommenderar dig först att testa ta bort dem med hjälp av en tapetskarvhyvel. Skulle detta inte ge dig önskat resultat kan du även spackla över dem. Tänk dock på att lägga på ett väldigt tunt lager. Tapet med struktur bör ej spacklas. 

Om du väljer att spackla över skarvarna måste du även slipa till dem med hjälp av ett slippapper eller slipverktyg. Använd även gärna en slipkork om du väljer det förstnämnda alternativet.

 

5. Dags för det roliga – täckmålningen

När allt förarbete äntligen är klart, är det dags att påbörja det roliga – att måla. Har du en textil- eller papperstapet rekommenderar vi dig att göra en första strykning med Jotuns grundning för tapet.

När denna väl har torkat bör du göra 1–2 strykningar med täckfärg. Till detta rekommenderar vi någon av Jotuns färger:

Lady Pure Color

Lady Wonderwall

Lady Balance

Lady Vägg 05 Soft

Tänk på att börja ”sparmåla” med pensel längst lister och kanter. Måla därefter resterande ytor med roller för bästa resultat och snabbaste tillvägagångssätt! 

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du målar på tapeter på bästa sätt. Vi hoppas att den har varit till häjlp.