Bästa utomhusfärgen

Så hittar du den bästa utomhusfärgen

Letar du efter bästa utomhusfärgen? De flesta utomhusfärger är tillverkade för att tåla det mesta när det gäller väderförhållandet. Kvaliteten är dock olika bra och om du väljer fel kan de bli väldigt dyrt. 

 

Vilken är den bästa utomhusfärgen?

För att få kallas den bästa utomhusfärgen så ska din färg kunna stå emot regn och sol, vind och kyla utan att huset skadas men även hålla rent estetiskt när de utsätts för väder och vind. DEn ska helt enkelt klara olika svenska klimat. Dessa färger är vanligtvis vattenbaserade färger, och kommer i en mängd olika finishar. Nästan alla utomhusfärger är halvblanka eller högblanka men på senare tid så har det blivit väldigt populärt med matta fasadfärger.

Valet av bästa utomhusfärgen beror på vad du ska måla. Är det t ex dörr du ska måla så kan oljebaserad färg passa medan fönster eller fasad behöver andra finishar för passa. Det varierar såklart också efter smak. Så länge färgen håller för väderförhållandena så finns det egentligen inga fel när du målar om huset. 

Oljebaserad färg

De högglansiga utomhusfärgerna används vanligen för målning av dörrar och brukar vara olje- eller vattenbaserade. Oljebaserad färg förlorar sin lyster snabbare vilket kan vara en nackdel med färgen. Alkydoljefärger däremot har en tuffare yta än en exempelvis ren akrylat. Alkydoljefärger har också en bättre inträngning i virket och är mycket bättre vid häftning än exempelvis latexfärger.

Akrylfärg

En akrylatfärg har inte samma höga glans som en alkydoljefärg har när det är ny målat, med den behåller sin glans mycket längre. Även så är en akrylfärg mer kulörstabil än en oljebaserad färg. Ur miljösynpunkt så är en akrylfärg bättre, då den är vattenburen.

AMA-Teknologi

Den bästa färgen måste ändå bli den som kan kombiner alkydoljans och akrylens bästa egenskaper, en emulsionsfärg. AMA (alkydoljemodiferad akryl) är en kombination som gör att man bibehåller glans, kulör, vihäftning och livslängd på bästa möjliga vis, exempel på sådanna produkter är Demidekk Ultimate och Demidekk Brilliant White. Jotuns AMA-teknologi och är vattenburet och miljömärkt med Svanen. Resultatet blir en färg som håller måttet. 

Bästa slamfärgen

Många undrar också vilken den bästa slamfärgen är. Slamfärg är en målarfärg för träytor och kan också klassas som limfärg eftersom den stärks av linolja och organiska ämnen för att det ska sitta extra länge. Falu rödfärg är ett exempel på en bra slamfärg som låter träet andas. Den släpper in väta men är utformad så att den dunstar lika snabbt vilket minimerar risk för röta.

Klimatpåverkan

De klimatförändringar som skett den senaste tiden ställer högre krav på färgerna för användning utomhus vilket också gör det mycket svårare att hitta den bästa utomhusfärgen. Det ställer högre krav på färgfabrikanterna att utveckla och förbättra sina färger för optimala resultat. Färgen måste uppfylla dina krav vad gäller kvalitets- och miljövinkel. Hos oss hittar du de färger som du söker. Våra produkter är både miljövänliga och håller hög kvalitet. Vi håller även mycket konkurrenskraftiga priser vilket gör att du kan satsa på våra högkvalitativa produkter för när du väljer din utomhusfärg.

Sammanfattningsvis

Den bästa utomhusfärgen klarar de krav du har och vilkend et är beror på vilket underlag du målar på och vilken slags finish du vill ha på den målade ytan. Vill du ha en tät färgyta eller en mer transparent känsla? Välj något som går i linje med resten av stilen i ditt hem och vad du är ute efter för typ av finish. Tänk även på miljön när du väljer din färg. Självklart ska det se snyggt ut och vissa produkter som ger snygga resultat kan tyvärr ha en negativ klimatpåverkan. Självklart ska du välja det som känns bäst för dig själv men vi tror att man kan uppskatta resultatet av bra färg mer om man vet med sig att man har valt en miljövänlig variant. Alternativt kan du titta lite närmare på billig färg om det är det du är ute efter.