Täckfärg – hur används det?

Täckfärg – hur används det?

Letar du efter täckfärg? Då har du hamnat helt rätt. Lovelyhome.se har ett brett sortiment av färg för att måla både inomhus och utomhus och lång erfarenhet för att guida dig att välja ett bra alternativ.

Täckfärg är ett samlingsbegrepp för färg med mycket pigment som är avsedd för att helt täcka underlaget. Det finns täckfärg för utomhusbruk och för inomhusbruk. Det finns även täckfärg baserad på olja och baserad på vatten. Det finns också täckfärg med extra mycket pigment och hög glans, ofta kallad lackfärg. Täckfärg finns också för olika material så som täckfärg för trä, betong och för metall. 

Täckfärg för trä

Den täckfärgen som används mest i Sverige vid målning utomhus är täckfärg för trä. Till skillnad från lasyrfärger används täckfärgen för att helt täcka underlaget. Vid täckande målning av trä kommer mycket lite av ådringen att synas genom färgen. Vilket man tycker är snyggast är en smaksak, både lasyr och täckfärg är populära val när det gäller att måla fasader på trähus. 

Täckfärg för betong

Vid målning av betong vill man oftast helt täcka underlaget och därför används nästan alltid täckfärger. Färg för målning av betong har andra egenskaper än färg för målning av trä och det är inte lämpligt att använda samma färg för både trä och betong. 

Användningsområden

Täckfärg används för nästan alla målade ytor med några få undantag. Nedan ska vi bryta ned vilka områden där den täckande färgen är bra att använda:

- Täckfärg används oftast för att måla ett nytt lager över en yta som redan är målad med grundfärg. Ofta görs det som ett andra steg efter att man först målat ett grundlager.

- Täckfärgen kan också vara avsedd för att ändra färgen på väggen bakom

- Den kan dessutom vara avsedd för att täcka ojämnheter om färgen bakom har börjat flagna

- Slutligen kan den läggas för att skapa ett skyddande lager i förebyggande syfte.

I vårt sortiment hittar du både vanliga varianter av täckfärg samt oljebaserat täckande färg. Skillnaden är att den oljebaserade kan målas på en vägg utan att först lägga ett grundlager.

Tips för målning med täckfärg inomhus

Färg för täckande målning inomhus har andra egenskaper än färg för målning utomhus. Färg för målning utomhus innehåller ofta svampdödande medel och färgen har dessutom ofta ett högre glanstal än inomhusfärg. Vid målning inomhus kan lukt vara ett problem. Färger baserade på olja och lacknafta luktar mycket starkt och det tar tid för lukten att försvinna, därför är färger för målning inomhus ofta vattenbaserade.  

Vid målning av vardagsrum och sovrum får man ett snyggare resultat om färgen är riktigt matt. Jotun Lady pure color är en färg som är supermatt, vilket ger en fantastisk kalkliknande finish som är mycket snygg oavsett kulör. Färgen är dessutom avtorkningsbar och slitstark. 

När man målar kök, entré och badrum vill man ofta ha en täckfärg med högre glanstal eftersom en sådan färg ofta är mer slitstark, enklare att torka av och dessutom ger ett fräschare intryck.

Oavsett om du bor i lägenhet, radhus, villa eller på något annat sätt där du har möjlighet att måla om så är täckfärg ofta en absolut nödvändig del av processen. Även om du redan har en snyggt målat vägg så är det skönt att ha säkerheten i att veta att det kommer att hålla längre.

Täckfärg utomhus

Utomhus är täckfärg en nödvändighet för att klara alla väder. Regn och snö är slitsamt för både nya och gamla fasader och en bra grundfärg samt täckfärg är väldigt viktigt för att skydda dem.

Varför måste man ha grundfärg under täckfärgen?

Förutsatt att du inte använder en oljebaserad täckfärg ska du alltid måla ett grundlager först. Det händer att man glömmer bort detta i saknad på kunskap och det kan se rätt okej ut till en början. Men med tiden så leder det ofta till kvistgenomslag med fula fläckas där virket har kvist. 

Behöver du hjälp med att välja täckfärg eller andra råd kring målning av fasader? Vi har lång erfarenhet på Lovelyhome.se och hjälper dig gärna oavsett om det rör sig om gamla eller nya fasader inomhus eller utomhus.