Akrylatfärg – den kompletta guiden

Akrylatfärg - Den kompletta guiden

Vi har i tidigare guide berättat om skillnaden mellan olika fasadfärger, samt hur du går tillväga för att välja rätt färg för just din fasad. I denna guide hade vi däremot tänkte fokusera på en specifik typ av färg. Nämligen akrylatfärgen.

Vad är akrylatfärg? 

Om du inte har läst vår tidigare guide om fasadfärger tänkte vi först börja med att berätta vad en akrylatfärg är.

Akrylatfärg är en typ av latexfärg, vilket är en gemensam benämning för flera sorters färg som är vattenburna. Många av dessa färger innehåller också lösningsmedel. Gemensamt för dessa typer av färger är att de vanligtvis används utomhus vid målning av trä.

Detta innebär att färgen är ett utmärkt val när du ska måla träfasader utomhus. Färgen har också skyddande egenskaper och är arbetsvänlig, samt lättstruken. Andra egenskaper är att den torkar snabbt och står emot väder och vind otroligt bra.

För dig som letar efter bra akrylatfärger för fasadmålning kan vi varmt rekommendera Jotaproff fasadakryl eller Jotun fasadakryl.

Akrylatfärg inomhus

Som vi nämnt ovan så lämpar sig akrylatfärg utmärkt att använda utomhus, men det finns också många som undrar ifall den går att använda även inomhus? Svaret är ja. 

Att använda denna typ av färg inomhus är faktiskt populärt och används på alla slags snickerier och paneler vid både ny- och reparationsmålning. Den rekommenderas dock inte att användas vid målning av avställningsytor. Detta beror på färgens termoplasticitet.

Akrylatfärg på oljefärg 

En annan vanlig fråga som många ställer är ”kan akrylatfärg användas på oljefärg?”. På detta är svaret både ja och nej. 

Vid ommålning av träfasader utomhus så är rekommendationen att fortsätta använda den typ av färg som används i dagsläget. Om fasaden är målad med oljefärg tidigare, bör den alltså inte målas med akrylatfärg. 

Om du däremot planerar att använda akrylatfärg inomhus har färgen god vidhäftning till tidigare oljefärgsmålade ytor. 

Akrylatfärg test 

Idag finns en mängd olika typer av färger och ibland kan det vara svårt att veta vilken typ av färg som egentligen är bra.

För att ta reda på detta finns det en del företag som valt att utföra tuffa färgtester, där många akrylatfärger hamnat i topp över andra utomhusfärger. 

Akrylatfärg pris

Priset för akrylatfärg är självklart olika beroende på varumärke, kvalité och volym. Om du är intresserad av att köpa denna typ av färg, kan du med fördel göra det hos oss på Lovelyhome.se. I vårt sortiment hittar du olika akrylatfärger från välkända varumärken. Vi har dessutom en färg outlet där du kan fynda kvalitetsfärg till riktigt låga priser.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Du når oss enklast på 033 – 323 69 00. Varmt välkommen!