Måla staket

Måla staket – så gör du

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är inte enbart dags att måla utemöbler, även staketet är många tvungna att måla om. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av en pedagogisk steg-för-steg guide om hur du går tillväga för att måla staket!

 

Inte nog med att staketet står ute året om och motstår såväl kyla som värme, är de många gånger också belägna nära en väg, jord och gräs. Något som gör att de är extra utsatta och mottagliga för slitage.

Grundprincipen för ett välmående staket är således underhåll, men förr eller senare kommer det ändå att behöva målas om. Följer du däremot vår nedanstående guide kommer målningen gå som en dans på rosor och resultatet kommer att bli förstklassigt.

Måla staketet steg-för-steg

Att måla om staketet kan vara en både enkel och icke tidskrävande process – om det görs på rätt sätt. Följ nedanstående steg och ditt staket kommer att se ut som nytt:

Grundarbete 

Om du har följt våra tidigare guider är du troligtvis medveten om hur viktigt det är med för- och grundarbete. Det kanske inte är det roligaste steget i processen, men det är väldigt avgörande för slutresultatet. Se därför till att lägga lite extra tid och kärlek på detta så blir du inte besviken på resultatet!

1. Rengöring – Det första steget i grundarbetet är att rengöra staketet. Detta kan antingen göras med mögel- eller målartvätt som enkelt kan applicerad med svamp eller borste. Det går även alldeles utmärkt att använda sig utav en högtryckstvätt för att bli av med ytmögel och andra otrevligheter.

2. Låt träet torka – När du väl har applicerat mögel- eller målartvätten på staketet, samt spolat rent det med vatten, är det dags att låta träet torka. Som en fingervisning bör inte träet vara fuktigare än 16%.

 

3. Ta bort lös färg – Därefter är det dags att ta bort flagnade och löst sittande färg, vilket enkelt kan göras med en skrapa.

 

Målningen

 

1. Grundolja – När förarbetet väl är klart är det dags för det roliga – att påbörja målningen. Innan du applicerar färg bör du däremot göra en strykning med grundolja. Följ de beskrivningarna som finns angivet på burken, men tänk på att torka av överflödig olja efter cirka 30 minuter.

 

2. Grundmålning – Därefter är det dags för grundmålning. Även här brukar det räcka med en strykning, men vi rekommenderar dig alltid att följa de instruktioner som finns angivet på burken.

 

3. Målning – Sist men inte minst är det dags att måla staketet i önskad färg, vilket vanligtvis brukar göras med två strykningar. På Lovelyhome rekommenderar vi att du använder dig utav Drygolins Fönsterfärg som även kan användas till staket. Färgen kan dessutom fås i önskad färg.