Måla bokhylla

 Måla en bokhylla – så gör du

Genom lite färg kan en gammal bokhylla bli fräsch, snygg och tillföra något nytt till rummet. Det behöver inte vara komplicerat om man vet hur man ska gå till väga. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att måla en bokhylla!

 

Måla en bokhylla – steg-för-steg

Att måla en bokhylla innebär inte riktigt samma sak som att måla en större yta som exempelvis en vägg. Vid målning av bokhylla så krävs det an annan teknik samt annan färg. Förarbetet ser lite annorlunda ut och du kan behöva lite mer tålamod och noggrannhet. Nedan kommer några tips på hur du går tillväga:

 

Förberedelser

Som vanligt är förarbetet mycket viktigt för att få ett snyggt slutresultat, samtidigt som det kommer underlätta i själva målningsprocessen. Det första man måste göra är att täcka för de ytor som man inte vill få färg på. Använd täckpapp eller tidningar för att skydda golvet. Detta görs lättast med tejp.

Det är även viktigt att skapa fina ytor att måla på. Använd sandpapper och/eller en färgskrapa för att slipa ner de värsta kanterna och få bort gammal färg. Detta kommer resultera i att den nya färgen fäster bättre.

 

Använd rätt färg 

Det är oerhört viktigt att använda sig av rätt färg vid målning av en bokhylla. Här ska en färg som är anpassad för snickerier användas. Ett lager med en grundfärg bör även användas för att få ett resultat i toppskick. Sedan kan täckfärgen appliceras. Vi rekommenderar Jotuns Kvist och spärrgrund för grudning och därefter Jotuns Lady Supreme Finish.

När man ska måla med täckfärg är det viktigt att använda sig av en bra pensel som verkligen låter färgen tränga in i träet. Måla minst två lager med täckfärg för att få ett jämnt och fint resultat. Beroende på hur man vill att slutresultatet ska bli så kan olika tjocklek av penslar användas till sista lagret. Vill man ha tydliga spår av penseln i färgen så bör en grövre pensel användas i slutet.

Tänk på att låta färgen torka ordentligt mellan varje nytt lager. När det sista lagret är målat bör bokhyllan få torka i minst ett dygn innan den ställs tillbaka på sin plats.

 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att måla om din bokhylla. Om du önskar att inhandla de färger och redskap som behövs för att lyckas, kan du med fördel göra det hos oss på Lovelyhome. Utforska vårt fullständiga sortiment av grundfärg, snickerifärg och redskap