Så väljer du rätt fasadfärg

Så väljer du rätt fasadfärg

Ifall det är dags att måla om fasaden så gäller det att välja rätt fasadfärg. I denna guide tänkte vi därför gå igenom skillnaden mellan olika fasadfärger, samt hur du går tillväga för att välja rätt färg för just din fasad.

Vilken typ av fasadfärg ska jag välja? 

Du har troligtvis hört talas om olika fasadfärgerna som alkyder, slamfärg linolja, men vilken ska man egentligen välja? Det allra bästa du kan göra är att måla med samma typ av färg som huset är målat med i dagsläget. Om du däremot står inför uppgiften att måla obehandlat trä, finns en det ett flertal färgsorter att välja mellan. 

Nedan kan du läsa om de olika fasadfärgerna och dess egenskaper:

Akrylatfärg

Akrylatfärg är ett utmärkt färgval när du ska måla träfasader, både vid ny- eller ommålning. Den fina färgen ger en skyddande yta åt träet, vilket gör att den står emot både väder och vind mycket bra. Utöver detta är färgens hållbarhet mycket bra, vilket innebär att den håller sig fin under en lång tid framöver. Här är kvalieten på akrylatet extra viktigt, välj inte den billigaste sorten!

Beroende på vilken produkt du väljer så går det att få färg med både matt och glansig yta.

Ifall du behöver tips på fasadfärg av bra akrylat, kan vi med fördel rekommendera Jotaproff Fasadakryl från Jotun. Färgen går att få i valfri kulör. 

 PS! en populär trend just nu är fasadfärg grå.

Alkydfärg

Till skillnad från akrylatfärg som lägger sig ovanpå träet, tränger alkydfärg sig delvis in i träet och fasaden. Det båda färgerna däremot har gemensamt är att de står emot både väder och vind otroligt bra.

Kollar man historiskt sett så har denna typ av färg varit lösningsmedelsburna, där lösningsmedlet hjälper till med inträngningen. Detta gör att alkydfärgen är enkel att applicera, samtidigt som den ger en blank och hård yta.

Tack vare dess egenskaper kan alkydfärg användas på fasader och andra väderutsatta husdelar som knutar, vindskivor, staket och fönster. Utöver detta kan den dessutom användas på metall. 

Hybridfärg och emulsionsfärg

Idag finns det också fasadfärger som framställts genom att kombinera både alkydolja och akrylatfärg i en och samma färg. Tack vare denna kombination ger färgen en mycket hållbar yta som både håller kulören och glansen länge. Utöver detta skyddar färgen dessutom fasaden att angripas av ytmögel.

Denna typ av färg kan användas både vid ny- och ommålning av fasader, samt på järn och metall.

Ifall du är ute efter en hybridfärg kan vi varmt rekommendera Demidekk Ultimate för kulörta hus och Demidekk Brilliant White för vita hus, dessa bör ha marknadens längsta livslängd när det kommer till fasadfärg. 

Linoljefärg

Bland alla fasadfärger så är mest troligt linoljefärgen den mest klassiska. Denna typ av färg har länge använts för att måla fasader av trä, knutar, vindskivor, staket och fönster. Mest troligt för att färgen inte behöver någon speciell grundfärg. 

Till skillnad från många andra färger så har linoljefärgen en väldigt lång torktid, vilket gör att nästa lager inte kan läggas på förens efter 24 timmar. När färgen väl är på plats ger den en blank yta som har relativt bra förmåga att stå emot väder och vind.

En nackdel med denna typ av färg är att den inte har lika lång livslängd som exempelvis akrylat- eller alkydfärg. Vanligtvis så brukar ytan börja att mattas ner redan efter ett par år. Som vi nämnde i början av denna guide så bör du dock fortsätta att använda denna typ av färg ifall den används på fasaden i dagsläget. 

Slamfärg 

Även slamfärg är en färgtyp som används under väldigt lång tid. Slamfärgen består av pigment uppslammade i ett lim eller klister. Många slamfärger innehåller också linolja eller andra ämnen som förstärker bindemedlet.

Färgen tränger till viss del in i träet och ger således en relativt täckande och matt yta. Den är dock inte optimal om du önskar ett bra skydd mot väder och vind. Den allra kändaste typen av slamfärg som används i Sverige är falu rödfärg.

Täcklasyr

Täcklasyren används med fördel på tidigare laserade ytor, omålade fasader av trä, knutar eller vindskivor. Den största skillnaden mellan täcklasyr och exempelvis akrylat- eller alkydfärg är att du behåller träkänslan. Detta innebär också att täcklasyren inte heller ger ett lika bra skydd som dessa färger. 

För dig som letar efter täcklasyr rekommenderar vi att kolla på Jotaproff Oljetäcklasyr eller Demidekk Classic Täcklasyr

Lasyr

Till skillnad från täcklasyr så ger lasyr en helt genomskinlig yta som gör att träets ådring och struktur framhävs på ett vackert sätt. En annan fördel med lasyr är att den ger ett bra skydd mot väder och vind. Lasyren bör dock målas om oftare än exempelvis akrylfärg för skydda fasaden på bästa sätt. 

Om du är ute efter lasyr kan vi varmt rekommendera Tjäralin Beis Oljelasyr, vilken har extra lång hållbarhet. Denna Oljelasyr går att även använda i minusgrader vilket förlänger säsongen för att måla och underhålla din fasad.

Fasadfärg test 

För dig som vill testa hur olika typer av fasadfärger passar på huset finns kulörväljaren, där du kan provmåla ditt hus virtuellt online.

De allra flesta färgbutiker erbjuder dessutom gratis prover, alternativt provfärgburkar som man kan köpa för en billig peng.

Fasadfärg pris 

Priset för fasadfärg varierar självklart mellan olika märken, kvaliteter och volymer. Det finns både billiga och dyrare alternativ. När det kommer till fasadfärg så lönar det sig dock att satsa på en högkvalitativ fasadfärg från start. 

Detta betyder inte heller att färgen kostar mycket mer än de allra billigaste alternativen. För dig som letar efter prisvärda alternativ, kan med fördel kolla in vår färgoutlet

Förarbete 

Oavsett vilken typ av fasadfärg du väljer så är det viktigt att vara noga med förarbetet. Om fasaden är målad sedan tidigare ska den rengöras ordentligt med målartvätt. Eventuella tvålrester sköljs därefter bort med vatten.

Ifall fasaden har löst sittande färg som exempelvis flagor, ska detta tas bort med en skrapa eller stålborste. Om du måste skrapa bort så pass mycket färg att det blir trärent, bör dessa partier målas om med grundolja.