Antikvit färg - Information & egenskaper

Antikvit färg - Information & egenskaper

Är du nyfiken på att testa antikvit färg? Ifall du planerar att måla om inomhus är du säkert medveten om att det finns en mängd olika färger och kulörer att välja mellan. Färgen vit går alltid hem men antikvit har den senaste tiden blivit extra populärt på grund av sin snygga finish.

 

Antikvit färg eller helt vitt?     

Ska du måla vitt inomhus kommer du snart att upptäcka att obrutna vita kulörer inte är speciellt snygga. De ger en kall steril finish så vid målning av vit färg inomhus rekommenderas en bruten kulör och en av de allra snyggaste vita kulörerna är antikvit färg.

Vad är skillnaden?

Många tror att det inte alls är stor skillnad mellan den antikvita och vita färgen, eller andra nyanser för den delen. Däremot ändrar de ofta åsikt när de väl ser de olika nyanserna bredvid varandra. Men vad är egentligen skillnaden då?

Den största skillnaden är egentligen att den antikvita färgen är bruten och tillhör de mer varmvita kulörerna som alla innehåller en svag brytning av svart, men framförallt gul. Något som den vanliga vita färgen saknar, vilket gör att den kan upplevas som lite mer kall.

Vit färg och dess omgivning

En annan sak som kan vara viktig att tänka på är att vitt påverkas väldigt mycket i sin omgivning; speciellt den vanliga vita färgen. När du använder denna färg så kan exempelvis färgglada möbler och mattor smitta av sig mycket på väggen. Detta slipper du däremot om du använder antikvit färg.

Antikvit färg på lovelyhome.se

Som vi nämnde tidigare är antikvit färg en bruten vit kulör som har brutits med lite gul kulör för att ge färgen en mjukare och varmare känsla. Färgen ger en varm finish och det är nog därför den är så populär. Vit överlag är vår allra populäraste färg för målning inomhus, men en av de allra populäraste nyanserna av vit är antikvit färg.

Vi på Lovelyhome erbjuder därför ett brett sortiment av antikvit färg från välkända varumärken såsom Demidekk. Fördelen med att handla din färg online hos oss är många, men dels har vi ett stort sortiment, trevlig och kunnig personal, samt många och säkra betalningsalternativ.

Antikvit färg från Demidekk som du kan beställa hos oss online.

Köp en färg av god kvalité och välj Demidekk Ultimare helmatt, som är en av våra bästa färger (se bild ovan). Den populära antikvita färgen kan du enkelt beställa här. Du kommer inte bli missnöjd över resultatet. Även den ovana målaren kan lyckas med slutresultatet med den här produkten. 

Antikvit väggfärg

Hos oss hittar du gott om antikvit väggfärg som kan användas på de flesta väggmaterial såsom puts, betong, sandspacklade ytor, träfiberplattor och gipsplattor, väv, tapet och andra liknande ytor.

En annan fördel med att använda vit väggfärg är att det är en neutral färg som därför kan användas i de flesta utrymmen. Du kan exempelvis använda den för väggar i sovrum, vardagsrum eller hall.

Bryta färg

Anledningen till att målare, långt tillbaka i tiden, började bryta vit färg med andra färger var att färgen täckte så dåligt och genom att blanda i små mängder av gul färg i vit färg upptäckte man att färgen täckte mycket bättre - en klar fördel eftersom färg var dyrt. Idag är de vita färgerna väldigt populära och inte heller lika dyra tack vare våra bra priser. Utöver detta passar den antikvita färgen dessutom bra ihop med många inredningsdetaljer. När man har en vit färg på väggen så kan du få inredningsdetaljer och/eller tavlor som är färgglada att sticka ut mer. Det skapar ofta en härlig känsla.

Renovering av gamla hus

Gamla hus som är målade med vit färg inomhus har ofta den nyans som idag kallas för antikvit färg. I och med att renovering av gamla hus blivit populär har också den antikvita färgen kommit att bli en första handsval för renoverare. Skall man till exempel måla om en gammal herrgårdsbyggnad invändigt bör man använda tidsenliga nyanser för bästa resultat och skall byggnaden målas vit invändigt är antikvit färg det självklara valet.

Nya objekt

Även för målning av vitt invändigt i nya hus är antikvit färg ett mycket bra val. Vitt ser alltid fräscht ut. Om man dessutom målar med antikvit färg blir resultatet också en varmare färgton. Att måla alla rum i huset vita kan ge en enhetlig känsla, men ännu snyggare är att använda olika kulörer i olika rum. Det går också att använda olika kulörer på olika väggar i ett och samma rum, då måste man dock se till att kulörerna matchar varandra.