Måla element

Måla element – så gör du

När man väl har börjat sätta färg på väggar och lister är det lätt hänt att elementen ser tråkiga ut i jämförelse. De drar helt enkelt ned det annars så vackra utseendet. För att slippa detta problem kan du med fördel låta måla elementen. Låt oss därför berätta mer om hur du göra för att måla om dina element. 

Vilken färg ska man använda när man målar element?

Innan du kan påbörja målningen är du tvungen att inhandla färg. Och när det kommer till element går det inte att använda vilken färg som helst. Dels på grund av deras material men också på grund av de stora värmeväxlingarna som elementen utsätts för.

Allra helst ska man använda elementfärg, vilken, precis som namnet antyder, är speciellt framtagen för element. Synonymt för dessa färger är att de tål höga temperaturer (spricker inte) och även innehåller en formel som motverkar gulnad, vilken annars kan uppstå över tid.

Vad som bör tilläggas är att det finns två olika typer av elementfärger – de som appliceras med pensel och de som appliceras direkt från sprayburken. Personligen tillhandahåller och rekommenderar vi det sistnämnda alternativet.

Den allra främsta fördelen med sprayfärgen är att den är väldigt enkel att applicera. Inte minst på äldre element där det kan vara svårt att komma åt på alla ställen. Något som våra kunder också brukar hålla med om. 

Så målar du dina element – steg-för-steg

Eftersom vi tillhandahåller sprayfärg kommer denna guide utgå ifrån den typen av färg. Principen är däremot densamma om du väljer att använda elementfärg som appliceras med pensel. Nu kör vi! 

1. Börja med att täcka över omkringliggande ytor

Eftersom du ska använda en sprayfärg så gäller det att täcka omkringliggande ytor. Något som bäst görs med täckplast för att slippa eventuella genomblödningar på papper. Använd maskeringstejp för att hålla plasten på plats.  

2. Påbörja förarbetet

När du har täckt elementets omkringliggande ytor är det dags att påbörja förarbetet. Först och främst ska de tvättas med målartvätt. Använd därefter en liten färgskrapa för att ta bort eventuellt löst sittande färg.

Har ditt element rostat på vissa ställen? Ta då bort eventuella rostangrepp med hjälp av slippapper anpassar för metall. Är det hårt angripet av rost kan du istället använda en stålborste för att underlätta arbetet.

Det sista steget i förarbetet är att slipa bort eventuella ojämnheter och se till att hela elementet har en jämn yta. Eventuella ojämnheter som lämnas kvar kommer annars att vara synliga på den nymålade ytan. Tänk på att även torka bort allt damm som uppkommit. 

3. Dags för det roliga – att måla 

Efter det mindre roliga förarbetet är det äntligen dags att måla. Något som med sprayfärg är gjort inom et par minuter. Håll burken på cirka 15 centimeters avstånd och ge ett jämnt tryck samtidigt som du med mjuk och jämna rörelser för burken över hela elementets yta. 

Använder du pensel är det bara att sätta igång med strykningarna!

Voilá – svårare än så är det inte att måla om elementen och göra dem lika nya och fräscha som dina väggar.