Billig målarfärg - Så hittar du den

Billig målarfärg - Så hittar du den

Du kanske letar efter billig målarfärg? Många frågar sig vad det är som skiljer de dyra och de billiga färgerna åt? Den stora skillnaden är färgens tålighet, dess täckningsförmåga, dess tvättbarhet. När det gäller utomhusfärg så kan det istället bli väldigt kostsamt att måla med en billig färg.

 

Vad är skillnaden när man köper billig målarfärg?

Billig målarfärg är ofta lockande men det är mer än bara priset som ändras när du väljer ett billigare alternativ:

- Täckningsgrad

- Hur väl det fäster

- Miljöaspekten

- Rengöring av målade ytor

- Att måla utomhus

- Miljöaspekten

 

Täckningsgrad 

Det bör nämnas att i en del fall täcker billig målarfärg de målade ytorna något sämre och behöver oftare fler strykningar än de dyrare varianterna. Detta gör att du måste använda mer färg och arbetstimmar att få färgen att täcka. Tänk alltså på att det inte nödvändigtvis behöver bli billigare totalt sett bara för att literpriset är lägre.

Å andra sidan så är det ingen färg som ger ett fullt godkänt resultat endast efter en målning. Lady färgerna från Jotun har en täckgaranti på 2 strykningar, medan dom flesta billiga färgerna behöver strykas både fyra och fem gånger för att täcka bra. Då kan du alltså tänka att den billiga färgen förmodligen måste vara minst halva priset för att det ska vara värt det; och då har vi bara pratat om täckningsgraden.

 

Hur väl fäster billig målarfärg

En annan faktor som brukar variera är hur väl färgen fäster på olika material. Många av de billigare varianterna är mer rinniga och lägger sig inte lika bra på väggen. Dessutom så binder oftast dyrare färger bättre på rollern och droppar inte lika mycket när du målar. Det kan genast ge en billig målarfärg ett sämre betyg än den dyrare.

 

Rengöring av målade ytor

När det gäller fläckar på den målade ytan och hur lätt det är att rengöra så brukar också billig målarfärg vara något sämre, men dock inte så ofta som man kanske kan tro. Om det rör sig om fläckar av till exempel kaffe och rödvin så spelar färgens kvalitet mindre roll, med undantag av Lady Wonderwall som tål att skvättas på utan att lämna oavtorkbara fläckar. Dessa fläckar går i regel inte att tvätta eller torka bort, det går heller inte att måla över dem med bara en strykning utan dessa behöver spärrgrundas först. Faktum är att det flesta färger, speciellt blanka, oavsett om de är billiga eller dyra tål att tvättas och släpper ingen färg. När det gäller täckning av fläckar är det bästa, och det som alltid rekommenderas, att måla om hela väggen och inte bara där fläcken befinner sig.

 

Att måla utomhus

Att använda billig målarfärg inomhus är ändå ett alternativ som man kan överväga eftersom att de ofta gör jobbet även om resultatet inte alltid är lika bra. Utomhus är det däremot mer riskfyllt eftersom färgen kommer att utsättas för väder och därmed slitage på ett helt annat sätt än väggar inomhus. 

Risken är att det börjar flagna eller missfärgas och då ångrar man att man sparade på ett bättre märke. Om man då bestämmer sig för att måla blir det självklart inte billigare totalt sett. Det är därför värt att tänka en gång extra innan man bestämmer sig för vilken prisnivå man vill ligga på för utomhusfärgen. 

 

Miljöaspekten

Billigare färg är ofta mindre miljö- och hälsoanpassad än produkter från dyrare konkurrenten. Dessa aspekter kostar en del oavsett produkt vilket visar sig på slutpriset. För att få sälja en målarfärg i Sverige måste den först bli godkänd men det finns såklart en variation i hur bra långt över denna gräns olika varianter presterar.