Fasadlasyr - Information & egenskaper

Fasadlasyr - Information & egenskaper

Vill du ge ditt hus ett klassiskt utseende kan fasadlasyr verkligen rekommenderas. Fasadlasyr ger en genomskinlig färgton där man tydligt kan se träets ådring och struktur. Detta ger fasaden ett traditionellt utseende och träets känsla bevaras.

 

Vad är fasadlasyr?

Fasadlasyr är en vattenburen och transparent oljelasyr med lägre andel pigment än täckande färg. Färgen är däremot inte helt genomskinlig och färgpigmentet som den innehåller går att blanda i de flesta nyanser.

 

Omålade ytor

Fasadlasyr passar perfekt för omålade ytor och är mycket enkel att använda. Det behövs ingen grundfärg utan det är bara att måla direkt på de obehandlade brädorna. Fasadlasyr ger dessutom ett helt suveränt skydd mot väder och vind.

Färgens egenskaper påminner om traditionell linoljefärg och innehåller både linolja och tjära. Men till skillnad från traditionell linoljefärg innehåller fasadlasyr, liksom andra moderna färger, svampdödande medel vilket ger fasaden ett långvarigt skydd.

 

Tidigare målade ytor

Förutom obehandlat trä går det också att använda fasadlasyr på tidigare laserade fasader men det kräver mer arbete. Eftersom att det är mer komplicerat så är det också större risk för att göra fel så om du ska göra det bör du flöja dessa råd så noggrant som möjligt.

 

Innan du börjar måla

- Först bör du noggrant titta över hela fasaden. Om lasyren har flagnat så måste du nämligen skrubba bort dessa flagor, lämpligen med en rotborste.

- Tvätta sedan hela fasaden med målartvätt och borste,

- Skölj därefter med rent vatten tills alla rester är borta.

- Nu måste fasaden torka; detta är mycket viktigt. Fasaden får absolut inte vara fuktig när du väl börjar måla.

- När fasaden väl torkat bör du borsta bort eventuellt damm.

 

När du är reda att sätta igång

Förberedelserna är nu nästan klara:

- Innan du kan måla med fasadlasyr så måste du måla allt ändträ med ändträolja. Detta ger ett bra grundlager som kommer göra att lasyren blir snyggare och håller bättre.

- Därefter kan du börja måla din fasad med fasadlasyr. För att få ett så bra resultat som möjligt bör du måla klädselbrädorna en efter en. Det blir en del klättrande upp och ner för stegen om du har stående klädsel men det är det värt - slutresultatet blir helt fantastiskt.

Har ditt hus tidigare varit laserat och du vill behålla samma kulör får inte fasadlasyren innehålla för mycket färgpigment eftersom fasaden då kan bli väldigt mörk. Det som ger lasyren sin finish är bland annat den lägre halten av färgpigment och du måste därför vara försiktig här.

Om du är ute efter att måla om med transparenta färger så kan du tittar på vår högvalitativa fasadlasyr

Inspiration 

Skall du måla obehandlat trä med fasadlasyr bör du titta på andra laserade fasader för att få inspiration till vilken kulör du vill ha på din fasad. Fasadlasyr av de allra flesta kulörer är snygga men ta god tid på dig att välja den kulör som passar till just ditt hus. Den ska finnas där att njuta av i många år. Om du vill ha en bra fasadlasyr från Lovelyhome.se så