Måla trapp

Måla trapp – så gör du 

Trappen får i de flesta hushåll stå emot mycket spring samtidigt som den ofta är placerad på ett sätt som ger den en central roll i hemmet. För att ge din trapp ett nytt liv och säkerställa att den kompletterar din övriga inredning, kan du med fördel måla din trapp. Låt oss berätta hur du gör detta steg-för-steg!

 

Måla trapp steg-för-steg 

Att måla om sin trapp är en relativt enkel uppgift som garanterat skänker nytt liv till hemmet. För att underlätta processen har vi nedan sammanställt en steg-för-steg guide om hur du målar om din trapp inomhus.

Förarbete

Precis som alla typer av måleriarbeten kräver även trappen en del förarbete. Kanske inte den roligaste delen av processen, men ack så viktigt för att säkerställa ett förstklassigt resultat. Desto noggrannare du är med förarbetet desto bättre blir också resultatet! 

Först och främst måste du börja med att täcka samtliga golv med täckplast. Gör detta noggrant och kontrollera så att ingen färg kan komma åt ditt golv. Därefter är det dags att rengöra samtliga ytor som ska målas. Något som bör göras med målartvätt. Om du har en trapp med vinkel bör du också vara extra noggrann i vinklar och vrår.

Låt sedan målartvätten vänta i enlighet med instruktionerna på flaskan. Använd en färgskrapa för att skrapa bort eventuella ojämnheter och löst sittande färg. För att få den nya färgen att sitta ordentligt, är det också nödvändigt att slipa träet med hjälp av ett slipverktyg. Sist men inte minst torkar du av ytan med en trasa.

Eventuella kvistar kan bestrykas med kvistalack men använd istället Jotuns Kvist & Spärrgrund över hela ytan, då grundar du samtidigt som du spärrar kvistarna. På så sätt förhindrar du att kvistarna blöder igenom färgen. Finns det ytterligare ojämnheter eller eventuella spikhål i träet, bör dessa spacklas igen och slipas. Sätt på ytterligare ett lager spackel, slipa och torka av ytan. Täck också väggen med maskeringstejp.

Målning 

Efter förarbetet är det äntligen dags för det roliga – att sätta ny färg på trappen. Ett bra tips är att börja måla kanterna med en lite mindre pensel. När du väl har täckt dessa, kan du med fördel använda en miniroller för att täcka trappstegen. För att underlätta målningen i vinklar och vrår, kan du använda en snedställd lackpensel.

När färgen väl är på plats är det dags för väntans tider. Följd de instruktioner som finns angivet på burken och avsluta sedan med att torka av trappen. Voila – din nymålade trapp är färdig!

PS! Måste du använda trappen under torkningstiden? Måla då bara vartannat trappsteg och gör det i två omgångar.