Olja in altan

Olja in altan – så gör du

Stora delar av landet har nu fått uppleva den härliga sommarvärmen, vilket innebär att solstolarna åker fram, utemöblerna ska målas om, staketet ska målas om, husfasaden ska tas om hand om och även altanen ska oljas in. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av en komplett guide om hur du går tillväga för att olja in altan!

 

När ska man olja in trallen?

Innan vi visar dig hur du går tillväga för att olja in din altan, tänkte vi börja med att reda ut en vanligt förekommande fråga: ”när ska man olja in trallen?”.  

Idag finns det ett stort utbud av trätrall, varav många anses vara underhållsfria. Trots dessa så behöver dock de allra flesta trätrallar någon typ av underhållning för att hålla längre och samtidigt få ett mer tilltalande utseende. För många gånger är det just detta – utseendet – som avgör när det är dags att olja in trallen.

De flesta trallar har vanligtvis en livslängd på minst 25 år och anses vara underhållsfria, men efter några år påverkas samtliga träslag av solen, nedsmutsning från jord, damm och pollen, samt regn och rusk. Något som leder till att altanen så småningom tappar sin forna glans och att man tar tag i att olja in trallen.

Till denna fråga finns alltså inget generellt svar, utan det beror helt enkelt på vilken typ av träslag din trall är tillverkad av samt vilket utseende du önskar. Om det inte spelar någon roll att altanen börjar se lite grå ut, behöver du inte vidta några åtgärder.

 

Olja in altan - Steg-för-steg

Som nämnts ovan kan det dock snabbt bli slitage och missfärgningar på altanen, vilka vissa kommer att vilja åtgärda. Genom att lägga ett dagsarbete och lite kärlek på att olja in trallen, kan du njuta av en fin träyta som gör det trivsammare att vistas utomhus.

Följ nedanstående process så blir både arbetet och resultatet förstklassigt:

 

Förarbete 

Om du läst någon av våra tidigare artiklar är du troligtvis medveten om att vi är en stor förespråkare för noggrant förarbete. Som du säkerligen listat ut kommer vi även att vara det i detta fall. 

Genom att göra ett grundligt och noggrant förarbete kommer du nämligen få ett förstklassigt resultat som annars inte är möjligt. Ge därför de ”tråkigaste” uppgifterna som tvättningen och slipningen lite extra kärlek, det kommer att löna sig i slutändan!

Det första steget i förarbetet är att rengöra de ytor som ska oljas in. Detta bör göras med hjälp av en tvättborste och målartvätt. När trallen väl är ren är det dags för slipningen, vilket görs för att få bort smuts, vassa kanter och ojämnheter.

 

Oljningen

När ytan både är ren och slipad är det dags för det roliga – att olja in altanen. Detta kan ske under såväl våren som sommaren, men vi rekommenderar dig att inte göra det under allt för soliga dagar då oljan riskerar att torka innan det hunnit torka in i träet. Det bör inte heller vara allt för fuktigt ute då fukthalten inte får överstiga 17%.

Oljan kan appliceras med såväl roller som pensel och vi rekommenderar att du använder dig av någon utav följande produkter:

- Tjäralins Träolja

- Jotuns Träolja V

- Jotuns Träolja

- Jotuns Ädelträolja

- Gjöcos Kinsesiska Träolja