Välja rätt pensel

Penselguiden – välj rätt pensel när du ska måla

Att välja rätt pensel är av största vikt när du ska måla. Olika material och ytor kräver nämligen olika typer av penslar. I denna artikel tänkte vi därför reda ut för varför detta är så viktigt, samt hur du gör för att välja rätt pensel när du ska måla olika utrymmen!

 

Därför är penseln så viktig

Penselns betydelse blir många gånger ifrågasatt av den som inte är insatt. Det spelar väl ingen roll om jag använder samma pensel för att måla väggarna och snickerierna, är det många som tänker.  

Att man resonerar på detta sätt är såklart inte konstigt om man inte är insatt, utan snarare tvärtom. Det finns däremot många goda anledningar till varför man ska tänka efter en extra gång när man ska välja pensel.

Först och främst är det viktigt för att man ska få önskat resultat. Ska du exempelvis måla små ytor vill du inte använda en pensel som är alldeles för stor, då detta kan resultera i att för mycket färg appliceras på en och samma gång. Något som i sin tur leder till att färgen börjar rinna.

På samma sätt vill du inte heller använda en liten pensel när du ska måla på stora ytor. Då med anledningen att det tar alldeles för lång tid. Det finns också gånger då du måste applicera färg med stor precision eller också måla på svåråtkomliga ytor. I dessa fall kan en snedställd pensel behövas. 

Att välja rätt pensel är således viktigt för ett smidigare arbete och ett bättre slutresultat!

 

Så gör du för att välja rätt pensel 

Nu när du är medveten penselns betydelse inom målerivärlden, vill du troligtvis veta hur du väljer rätt pensel för ändamålet. Något som vi därför tänkte berätta mer om nedan:

 

Pensel för att måla tak

När du ska måla tak inomhus rekommenderar vi dig att välja en stor och platt pensel. På så sätt får du god färgupptagnings- och täckförmåga. Med andra ord en smidig arbetsprocess och ett gott slutresultat!

Om du är på jakt efter en ändamålsenlig pensel för takmålningen, kan vi varmt rekommendera dig att kika in Anzas pensel ”Bättre”, vilken finns tillgänglig i tre olika storlekar – 75 mm, 100 mm och 120 mm.

 

 

Pensel för att måla vägg 

Även när du ska måla väggar är en stor och flat pensel att föredra. För de stora väggytorna rekommenderar vi dig därför att kika in Anzas lackpensel ”Bättre” i storleken 100 mm.

För att komma åt svåråtkomliga ytor som hörn bör du även komplettera den flata penseln med en vinklad. Här rekommenderar vi Anzas vinkelpensel ”Bättre”, vilken finns tillgänglig i två olika storlekar – 35 mm och 50 mm.

 

 

Pensel för att måla lister och snickerier

När du ska måla lister och andra liknande snickerier, är en flat lackpensel att föredra. Krävs extra precision kan en snedställd borst komma väl till pass. Mindre ytor kräver en mindre penselbredd medan större ytor kräver en större penselbredd. 

Även för detta ändamål rekommenderar vi dig därför att använda Anzas flata lackpensel ”Bättre” samt Anzas vinkelpensel ”Bättre”. Välj en lämplig penselbredd baserat på ytans storlek.

 

 

Pensel för att måla fönster 

Att måla fönster kräver stor precision men också god täckförmåga. Med anledning av detta bör du använda en ovalpensel. Vi rekommenderar dig att kika in Anzas ovalpensel ”Bäst”, vilken finns tillgänglig i två olika storlekar – 25 mm och 35 mm.

 

 

Pensel för att måla fasad 

Ska du måla husfasaden så krävs en stor pensel med god färgupptagnings- och täckförmåga. Därför har man också tagit fram speciella fasadpenslar som lever upp till dessa krav. Kolla med fördel in nedanstående penslar:

Anzas vinklade fasadpensel ”Bäst”
Anzas vinklade fasadpensel ”Bättre”
Anzas raka fasadpensel ”Bättre”
Anzas fasadmålningsset ”Bättre”

 

Ta hjälp av Lovelyhome

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför penseln är så viktig, samt hur du går tillväga för att välja en ändamålsenlig pensel när du ska måla. Om du ska inhandla en ny målarpensel, kan du med fördel kika in vårt fullständiga penselutbud

Har du några ytterligare frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lovelyhome.se eller 033-323 69 00.