Måla möbler

Så målar du möbler steg-för-steg

Har du ett par gamla matbordsstolar som börjar se slitna ut? Eller gillar du den vackra formgivningen från förr och därav handlar second hand? Oavsett vilket så kan gamla och slitna möbler behöva fräschas upp med ny färg. Något som ger dem nytt liv och ett helt nytt utseende. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du målar dina möbler steg-för-steg!

 

Måla möbler – så gör du 

Att måla möblerna är både enkelt och roligt samtidigt som slutresultatet blir väldigt tillfredsställande. Möbler som tidigare har tappat sin forna glans kan på några timmar bli som nya. Förutsatt att du gör ett bra arbete, vill säga. Nedan tänkte vi därför berätta mer om hur du lyckas med ditt måleriprojekt.

Förarbete 

Som vi alltid brukar tjata om i våra måleriguider så är förarbetet det moment som kan avgöra ifall resultatet blir lyckat eller inte. Även om det kanske kan upplevas som det allra tråkigaste momentet bör man varken slarva eller ta några genvägar under förarbetet. Det kommer att visa sig i negativ bemärkelse i slutändan.

Börja därför med att slipa ytan på den möbel som ska målas. Oavsett om det gäller en stol, hylla eller byrå. För detta kan du antingen använda ett slippapper och slipa för hand eller också använda en slipmaskin. Se till att du slipar bort alla ojämnheter och fyll även eventuella håligheter, repor eller andra skavanker med spackel.

PS! Ifall din möbel är målad sedan tidigare bör ytan ruggas med ett slippapper av modell grövre. Detta gör det nämligen enklare för färgen att fästa på ytan.  

Målningen

När din möbel väl har slipats är den klar att målas. Vilken färg du vill använda är upp till dig och beror på vilket utseende du önskar. För ett karaktäristisk Shabby Chic utseende kan du med fördel måla dina möbler med krit/kalkfärg. Önskar du däremot en mer modern look rekommenderar vi att du använder en vattenbaserad oljefärg så som Lady Supreme Finish.

Är din möbel inte målad sedan tidigare och innehåller många kvistar, är det fördelaktigt att stryka dessa med Jotuns kvist och spärrgrund. Använd även Kvist och Spärrgrunden ifall det är ett tidigare oljat bord. I annat fall så grundar ni med Jotuns häftgrund för att öka vidhäftningen.   

Beroende på vilket utseende du önskar kan du även välja att använda dig av en skumgummiroller eller pensel. Även om du väljer det förstnämnda alternativet rekommenderar vi att du använder en pensel för att komma åt i hörnen. Önskar du ett penselstruket utseende rekommenderar vi att du ändå rollar det första lagret och därefter genomför penselstrykningen vid det sista.

Följ de anvisningar som finns på färgburken och stryk din möbel minst två gånger, slitytor kan med fördel strykas en tredje gång. Voila – efter några få timmars arbete är din möbel som ny!