Falu rödfärg

Falu rödfärg - information & egenskaper

Falu rödfärg är Sveriges kanske äldsta och utan tvekan mest igenkända fasadfärg vid målning av framförallt privatbostäder.

Den faluröda färgen är en så kallad slamfärg som är mycket populär vid målning av trähus. Färgen används med fördel på obehandlat virke av furu och gran, samt vid ommålning av fasader eller ytor som tidigare är målad med slamfärg. 

Falu rödfärg innehåll

Som vi nämnde tidigare är färgen en så kallad slamfärg som innehåller vatten, linolja, mjöl och mineralhaltigt pigment. Anledningen till att färgen så specifikt heter Falu rödfärg är att man använder sig av pigment från Falu koppargruva. 

Tack vare att slamfärgen är en naturlig produkt så lever den tillsammans med underlaget, vilket låter träet att andas. 

Ifall du planerar att måla om din fasad med Falu rödfärg eller någon annan slamfärg, är det viktigt att veta om att kulören kan variera något från burk till burk. Detta beror på pigmenten. Med anledning av detta bör du använda färg från samma batch på respektive sida av fasaden. 

Förarbete 

Oavsett vilken typ av färg du väljer att måla med så krävs det ett visst förarbete. Många gånger är förarbetet det som avgör ifall slutresultatet blir bra eller dåligt. Se därför till att göra det noggrant! 

Ifall du väljer att använda dig av den faluröda färgen eller någon annan slamfärg, är det viktigt att inte måla vid strålande solsken eller vid risk för regn. Underlaget ska alltså vara torrt och rent.

Om den yta du ska måla sedan tidigare är målad med slamfärg bör du ta bort eventuell lös färg och smuts med en stålborste.

Falu rödfärg åtgång

Åtgången för färgen är svår att ge ett exakt svar på eftersom det varierar från hus till hus. Ibland kan det krävas många strykningar innan underlaget är mättat. Detta är exempelvis vanligt när det kommer till gamla paneler. 

Ifall du däremot ska måla en helt ny fasad som kanske inte är helt torr, kan du få göra ett par till strykningar efter ett fåtal år. Kort och gott beror åtgången på hur sugande underlaget är. 

Falu rödfärg test

Nyligen anlitade man ett oberoende testinstitut, SP, för att testa och jämföra kvaliteten hos 15 olika slamfärger. Ett test som för många slamfärger var tufft och påfrestande, men inte för Falu rödfärg som blev bäst i test!

Färgen är alltså otroligt högkvalitativ och har en lång livslängd, vilket innebär färre ommålningar och underhåll för dig. Något som sparar både värdefull tid och pengar.

Falu rödfärg pris 

Om du är intresserad av att köpa Falu rödfärg, kan du med fördel göra det hos oss på Lovelyhome.se. Vi erbjuder ett av marknadens bästa priser på Falu rödfärg och skickar vanligtvis färgen samma dag som vi mottar ordern. Vi har dessutom snabba leveranser inom hela Sverige.

Tveka inte på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Du når oss enklast på 033 – 323 69 00. Välkommen!