Färg till hus

Så hittar du rätt färg till hus

Ifall du är i fart med att måla om ditt hus, är du troligtvis medveten om hur svårt det kan vara att välja färg till hus. I denna guide tänkte vi därför gå igenom våra bästa tips på färger till husfasader.

Vi har i tidigare guide berättat om vilka olika typer av fasadfärger som finns på marknaden, samt hur du går tillväga för att välja rätt färg för just din fasad. Ifall du är osäker på vilken typ av färg du ska använda, kan vi varmt rekommendera att läsa denna guide först!

Måla huset vilken färg

När du väl bestämt dig för att måla om fasaden, är det mycket väl värt mödan att lägga ner lite tid på att välja rätt kulör. Färgen kommer trots allt hänga med i många år framöver.

Det första du bör ta i åtanke är hur omgivningen ser ut runt ditt hus. Hur ser miljön ut, utsätts färgen för mycket sol eller regn, vad har huset för arkitektur? Allt detta är saker att ha i åtanke när du väljer färg.

Ett annat bra tips är att ta en titt i området. Hur ser andras hus i ditt område ut, vilka kulörer och färgkombinationer gillar du? Ifall majoriteten av husen i ditt område är målade med en mörk kulör, kan du med fördel också välja en mörkare kulör. Detsamma gäller ljusare färger också.

Detaljer som många glömmer att tänka på är övriga husdelar som fönster, dörrar, tak och husgrund. Det gäller nämligen att hitta en kulör som samspelar med alla husets delar. Det kan också vara smart att tänka på husets byggnadsår och välja en tidstypisk färg för just ditt hus.

Färgsättning gamla hus

Som vi nämnde ovan så kan det vara en bra idé att välja en tidstypisk färg som passar till ditt hus. Men hur ser egentligen färgsättningen för gamla hus ut? Nedan tänkte vi därför gå igenom vanligt förekommande färgsättning för gamla hus.

1900 – 1920-tal

I början av 1900-talet var det vanligt med milda färger som gult, rosa och gråvitt på hus. Under denna tid var även vitt den mest vanligt förekommande färgen på knutar, foder, fönster och andra husdelar.

1920 – 1930-tal

Under denna tid var de mest vanligt förekommande färgerna väldigt jordnära och gick i färger som grönt, brunt och beigt.

1930 – 1950-tal

Mellan 30- och 50-talet fick husfasaderna vanligtvis en mörkare och mer dämpad färg. Färgerna blev inte heller sällan brutna nyanser som gulbeige, gråbeige, grågrön och liknande.

De andra husdelarna var ofta målade i färger som rödbrunt, brunt och grönt som dominerade.

Färgsättning på dagens hus

Idag är det dock helt andra färger som dominerar de svenska husfasaderna. Allra vanligast är färger som vit, grå och även svart som börjar bli allt mer populär.

Ifall du är ute efter någon av dessa färger, kan du med fördel kolla in Demidekk Ultimate som går att få i valfri NCS kulör. Andra populära alternativ är också Jotaproff fasadakryl och Jotun fasadakryl.

Färg fasad test

En annan viktig sak att tänka på är att kulörproverna i färgbutiken aldrig ser exakt likadan ut när de målas på en stor fasad. Därför är det alltid ett smart val att först köpa en provburk och sedan provmåla på en liten yta på fasaden. På detta sätt får du en mer rättvis bild av hur kulören kommer se ut på just din fasad.

För dig som inte vill köpa en provburk, finns också kulörväljaren. Med detta verktyg kan du enkelt måla ditt hus virtuellt online för att se hur olika färger skulle kunna se ut på huset.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilken färg du ska måla ditt hus. Ifall du fortfarande har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Lovelyhome.se. Du når oss enklast på 033 – 323 69 00. Vi ser fram emot att höra från dig!