Demidekk strukturlasyr

Demidekk strukturlasyr – egenskaper & fördelar

Att hålla utvändigt trä i fint skick är någonting som alla hemägare eftersträvar. I och med att sommaren nu har gjort sig tillkänna innebär det också att allt fler börjar pyssla om utsidan av sitt hem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om den lasyr som håller kulören längst - Demidekks strukturlasyr.

Fakta om Demidekks strukturlasyr

Demidekks strukturlasyr är vattenburen och transparent och används på utvändigt trä. Lasyren kan appliceras på nytt, tryckimpregnerat och tidigare laserat trä. Framförallt är den framtagen för att appliceras på husfasader, men det finns också dem som föredrar att applicera lasyren på andra trädetaljer som räcken, insynsskydd och eldstäder. 

En stor fördel med denna strukturlasyr är att den innehåller alkydolja, akryl och UV-beskyddandende komponenter. Något som ger lasyren mycket goda egenskaper när det kommer till hållbarhet och beständighet. Som exempel har Demidekks strukturlasyr upp till åtta års underhållsintervaller, vilket är betydligt bättre än andra alternativ som oljelasyr. 

Ytterligare fördelar med denna strukturlasyr är att den innehåller väldigt lite lösningsmedel tack vare att den är vattenburen. Något som gör den till ett utmärkt miljöval parallellt som den blir väldigt lätt att arbeta med. Även torktiden är förhållandevis kort. Mer information om lasyrens torktider hittar du bland den övergripande informationen längre ned.

Sammantaget är Demidekks strukturlasyr ett utmärkt val för dig som önskar en transparent behandling av utvändigt trä. En behandling som är väldigt behaglig att applicera och vars slutresultat framhäver den naturliga trästrukturen på ett vackert sätt. Lasyrens långa hållbarhet gör att den också överensstämmer med dess slogan: Demidekkare målar gärna. Men inte så ofta.

Övergripande information

Kan användas på: nytt, tryckimpregnerat och tidigare laserat trä.

Appliceras med: pensel och/eller rulle.

Rekommenderad åtgång: 7–9 m2 / liter på ohyvlat trä, respektive 13–15 m2 / liter på hyvlat trä. 

Dammtorr efter: 2 timmar. 

Brukstorr efter: 8 timmar.

*Notera att torktiderna kan variera beroende på bl.a. underlagets temperatur och luftfuktighet. Nedan följer mer utförlig information om hur torktiderna kan påverkas av olika faktorer:

Strukturlasyr ökar i popularitet 

Aldrig tidigare har intresset för trä som byggmaterial varit större än nu, såväl nationellt som internationellt. Trots att vi i Sverige har en lång tradition av att arbeta med trä, inte minst på husfasader, är det inte förens nu som allt fler börjar upptäcka strukturlasyren och dess fördelar.

I och med att lasyren framhäver träets naturliga struktur skapar den en fin harmoni med närliggande natur. Laserade hem tenderar nämligen att smälta in i omgivningen och skapa ett tilltalande samspel mellan hus och natur. Oavsett om det gäller hus i traditionell eller modern arkitektur.

Demidekk strukturlasyr – färgkarta

Som tidigare nämnts lämpar sig strukturlasyren utmärkt att använda på både traditionella och moderna hem. Vilken färg du ska välja är däremot högst personligt. Vi anser däremot att lasyren passar allra bäst när den harmonierar med intilliggande natur och även passar husets arkitektur. Nedan får du en översikt av de färger som Demidekks strukturlasyr kan fås i:

  

 

Så applicerar du Demidekks strukturlasyr 

Nu när du har en bättre förståelse för strukturlasyrens egenskaper och fördelar, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att applicera den på din fasad:

Förarbete 

Likt alla typer av måleriarbeten krävs det stor noggrannhet i förarbetet om man vill uppnå bästa möjliga slutresultat. Nytt obehandlat trä som förvarats utomhus i mer än en månad bör rengöras med husvask och stålborste. Tidigare laserad panel bör istället rengöras med kraftvask.

Därutöver är det viktigt att avrunda eventuella skarpa kanter och tänka på att ytan måste ren och torr innan du går vidare till förbehandlingen och grundningen. Det förstnämnda innebär att du behandlar fasaden med alg- och mögeldesinfektion, vilket bör göras efter ovanstående förarbete.

Grundning

När förarbetet väl är klart är det dags att gå vidare till nästa steg, vilket är grundningen. Bart trä bör förses med en strykning av Visir Oljegrundning med undantag för bart ändträ, på vilket minst 3–4 strykningar bör appliceras. 

Slutstrykning

Sist men inte minst är det dags för det roligaste av allt – slutstrykningen. Nytt hyvlat trä bör förses med minst tre 3 strykningar av Demidekks strukturlasyr. På tidigare behandlat trä räcker det med att applicera 2 strykningar. Svårare än så är det inte att pryda din fasad med vacker strukturlasyr!

Handla Demidekks strukturlasyr hos Lovelyhome

Som officiell återförsäljare av Jotun-produkter är vi på Lovelyhome mycket glada över att kunna erbjuda Demidekks strukturlasyr till ett av marknadens lägsta priser. Handla bekvämt och fraktfritt online för att sedan njuta av våra snabba leveranser. Klicka på bilden nedan och skäm bort din fasad med Jotuns överlägsnaste lasyr: