Båtfärg - Information & egenskaper

Båtfärg - information & egenskaper

Är du på jakt efter båtfärg? I så fall har du hamnat helt rätt. Inte nog med att vi erbjuder ett brett sortiment av båtprodukter, tänkte vi i denna guide dela med oss av information och egenskaper om båtfärg.

När det gäller båtar och deras material är kanske aluminium det perfekta materialet, särskilt på fiskebåtar. Aluminium är ett lätt, slitstarkt material och enkelt att arbeta med. Men som med de flesta metaller kan det vara svårt att måla. Det viktigaste vid målning av aluminium är förarbetet. En ren yta och rätt material är nyckeln.

Underarbete

Du kan komma att behöva bland annat följande: hård borste, hink, tvålvatten, vattenslang, elektrisk slipmaskin, stora rullar av papper eller plast, förtunning, båtfärg, färgspruta med mera. Du kan hitta en hel del av dessa produkter i vårt sortiment. Placera båten över två bockar. Att ha båten upplyft gör att du kan arbeta hela vägen runt båten mycket bättre än om den skulle ligga på marken, samt att arbetsställningen blir bekvämare.

Slipa båten hela båtens yta som ska målas. Detta steg är nödvändigt endast om du målar en aluminiumbåt som har ett tidigare skikt av färg. Detta kan du göra med ett block av trä och ett normalt sandpapper, men det mest effektiva sättet är att använda en elektrisk slipmaskin. Oroa dig inte om du inte kan ta bort 100 procent av färgen, inte heller om att repa metallen med slipmaskinen, eftersom dessa repor kommer att vara osynliga senare och faktiskt ge en bättre yta för båtfärgen att fästa. Det kan vara lättare att slipa insidan av båten först, sedan utsidan.

Tvätta sedan båten. Fyll hinken med tvål och vatten och använd en hård borste för att skrubba båten rejält. Gnid båten så hårt som möjligt för att ta bort skräp som orsakats av slipningen. Skölj sedan båten med en vattenslang, företrädesvis en slang med munstycke. Låt båten torka helt, det är superviktigt för att få färgen att fästa.

Målning

Lägg ut papper eller plast på marken runt arbetsområdet. Allt som kan skadas av färg bör avlägsnas och andra objekt bör täckas av papper eller plast. Applicera sedan en primer över båtens hela yta. För bästa resultat, använd en oljebaserad primer gjord för att användas på metall. Du kan använda penslar eller rullar, men du uppnår ett renare och bättre resultat om du använder en färgspruta för att applicera färgen. Börja med att spraya insidan av båten, vilket gör att det hinner torka innan du sedan vänder båten för att tillämpa primern på utsidan. Låt grundfärgen torka i flera timmar innan du börjar måla på den slutliga färgen.

Måla aluminiumbåten i valfri vattentät färg. Återigen är det lättast att måla insidan först på båten, låta den torka, sedan vända båten och måla den andra halvan. Du kan behöva tillämpa två lager för att få önskad färg. Låt färgen torka.

Lacka för bästa resultat

Tillämpa gärna klarlack. Lacken sprutas på båten på samma sätt som primern och båtfärgen. Det transparenta skiktet ger skydd mot väder och vind och mot repor samt att det ger båten ett intryck av att vara nymålad en längre tid.

Tips
För att förhindra att färgen rinner eller doppar samt för bästa fästet, applicera färgen i tunna skikt med svepande rörelser. 

Handla båtfärg på Lovelyhome

Som vi nämnde i början av denna guide så erbjuder vi på Lovelyhome ett brett sortiment av båtfärg och andra båtprodukter. Oavsett vilken typ av båt du äger, kommer du i vårt sortiment att hita något som fyller dina behov. Vi erbjuder dessutom snabba leveranser inom hela Sverige.

Tveka inte att höra av dig till oss ifall du har några fler frågor eller funderingar. Vår kunniga och trevliga personal hjälper dig gärna!