Måla utomhus

Att tänka på när du ska måla utomhus

Nu när sommaren i princip är här och värmen stiger, är det många som planerar att måla om utomhus. Allt ifrån fasader, utemöbler och staket ska målas om och fräschas upp. När det kommer till målning utomhus finns det dock en hel del saker att tänka på, och i denna artikel tänkte vi fokusera på just detta!

Välj rätt färg 

Det allra första du bör tänka på är att välja rätt färg utifrån det material du ska måla. Nedan kan du läsa mer om vilka underlag som de olika färgtyperna kan användas på:

Kalk- & cementfärg – Kan användas på kalkputs, cement, betong och tegel.

Falu rödfärg – Kan användas på träfasader.

Silikatfärg – Kan användas på puts, betong och tegel.

Linoljefärg – Kan användas på träunderlag.

Alkydfärg – Kan användas på träunderlag.

Akrylatfärg – Kan användas på trä, puts, plåt, betong och tegel. 

Emulsionsfärg - Kan användas på träfasader

Oljor – Kan användas på omålade träytor. 

För att hitta rätt färg för just dina behov, kan du med fördel utforska vårt stora utbud av utomhusfärg och läsa mer om egenskaperna hos respektive färg!

Slarva inte med förarbetet

Om du har läst våra tidigare artiklar är du väl medveten om hur mycket vi trycker på att man inte ska slarva med förarbetet – oavsett om man ska måla inom- eller utomhus, samt oberoende av vilket underlag man ska måla!

Vilken typ av förarbetet som krävs kan självklart variera från underlag till underlag, men många gånger ska det både rengöras, putsas, slipas och grundmålas innan det är dags för det roliga – att måla.

Ett bra tips är att ta reda på hur du förbereder underlaget på bästa sätt och därefter lägga ned lite extra tid och kärlek på just detta.

Måla under sommaren

När det inte allt för roliga förarbetet är klart, är det äntligen dags att måla. Men när är egentligen den rätta tiden att måla utomhus? 

Likt förarbetet så kan det skilja sig från färg till färg när det passar bäst att måla. Som tumregel är det däremot bäst att måla under sommarmånaderna maj, juni, juli och augusti. Under dessa månader är nämligen vädret (för det mesta) optimalt för att måla. De andra månaderna är nämligen för kalla och färgen riskerar då att inte fästa ordentligt. 

Det gäller dock att även hålla koll på eventuell frost och dagg. Även om du målar under sommaren kan det nämligen bli dagg under natten, vilket kan leda till att färgen inte torkar ordentligt. Om detta är risken rekommenderar vi dig att avsluta måleriarbetet i tid, så att färgen hinner torka innan daggen smyger sig på. Att måla i direkt solsken är dock inte heller optimalt då torktiderna kan påverkas negativt.

Håll koll på väderprognoserna 

Något vi varmt rekommenderar dig att göra om du planerar att måla utomhus är att hålla koll på väderprognoserna. Även fast det brukar vara fritt fram att måla under sommarmånaderna är det dock ingen garanti. 

Innan du påbörjar arbetet bör du därför kontrollera vilket väder som beräknas under de närmsta dagarna. Varma sommardagar med en temperatur på cirka 20 grader, ljumma kvällar och ej kalla eller fuktiga nätter är det du letar efter! Om du planerar att måla en träyta bör du även kontrollera så att träet inte är fuktigare än 16%.