Fasadfärg test

Test av fasadfärg

Funderar du på att måla om din fasad, men är osäker på vilken fasadfärg du ska välja? I så fall har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi att prata om fasadfärg test för att underlätta ditt val av färg. 

Som vi har pratat om i tidigare guider och artiklar så blir det allt fler som väljer att måla om sin husfasad. I och med detta så har det också blivit allt fler företag som valt att utföra färgtester för att ta reda på hur bra de olika fasadfärgerna på marknaden är.

Fasadfärg test 2015 

Den som kanske har blivit allra störst när det kommer till färgtester är försäkringsbolaget Folksam, som i 17 år testat träpanelfärg. Det senaste testet som genomfördes redovisades 2015, under vilket bara 4 av 45 färger fick godkänt på funktion och miljö. 

Vad detta dåliga resultatet beror på går inte att ge ett exakt svar på. Många menar att detta beror på att färgerna inte är anpassade för vårt klimat som blir både mildare och fuktigare. Många anser också att dåligt förarbete är anledningen till att en färg håller sig dåligt, trots att den i själva verket är bra.

Man bör dock vara medveten om att dessa tester inte väger in alla faktorer som avgör ifall en färg är bra eller inte. De tittar exempelvis inte på faktorer som glans och kulörstabilitet. En annan nackdel med många av färgtesterna är att de inte pågår under en lång tid, vilket gör att de inte heller kan fastställa hur lång livslängd de olika färgerna har.

Hur vet man ifall en färg är bra eller inte?

Hur vet man då vilken färg som är bra eller inte? En faktor som man kan väga in är dels de olika färgtesterna som utförs av olika företetag. Man bör dock också göra en egen jämförelse och tänka på den nuvarande färgen man har. Hur länge har den stoppat? Ifall den fasadfärg ni har i dagsläget hållit under 10-12 år så är det en bra färg som ni bör fortsätta att använda. 

Rent generellt kan man säga att en bra fasadfärg ska hålla i cirka 10-12 år. Det varierar dock beroende på vart i landet man bor. Bor man exempelvis på västkusten där det är mycket fukt och regn, kan man räkna med att måla om lite oftare.

Vi på Lovelyhome lagerhåller högkvalitativa fasadfärg med lång livslängd. Ifall du fortfarande är osäker på vilken fasadfärg som passar dina behov, är du varmt välkommen att kontakta vår kunniga och trevliga personal.