Väggfärg och trender

Ja, det har blivit vanligare att man tar ut svängarna och väljer en kulör på väggarna därhemma. För några år sedan var det nästan bara vitt som gällde, sedan kom grått, men nu är kulörta väggar på frammarch.

Just nu är det mycket mörkblå och grågröna toner, även mjuka rosa nyanser. (Bland Lady-färgerna finns t.ex. Deco blue, Minty breeze och Doft som är populära.) Matta väggfärger dominerar och vi säljer mycket av Lady pure color som är helmatt, alltså helt utan glans.

 

Trenderna följs ju åt i samhället. Det som gäller för kläder brukar bli populärt på prylar och i inredningen också. Dock brukar det ta lite tid innan trenderna når färgkonsumenten. Det svänger nog snabbare i klädbranschen.

 

Det finns flera knep att ta till om man känner sig osäker på val av kulör. Man kan förbereda sig genom att titta i broschyrer, tidningar, möbelkataloger och på nätet, för att bena ut vad man gillar och inte. Om man väljer från kulörproverna i färgbutiken kan man gärna gå ett eller ett par steg ljusare än vad man tänkt sig, eftersom de flesta kulörer “växer” och blir kraftigare när de blir uppmålade på vägg. Glansgraden påverkar också upplevelsen av färgen. En stark kulör kan dämpas något om man väljer helmatt väggfärg. Matta väggar upplevs som mjukare än blanka. Tumregler att ha i bakhuvudet är att ljusa färger förstorar och mörka färger förminskar. Detta kan man tänka på och utnyttja när man färgsätter. Ett långsmalt rum kan bli mer rektangulärt om man målar kortsidorna mörkare eller mer kulörta än långsidorna. Små, trånga rum kan enligt samma princip kännas större om de målas ljust.

 

Man kan också tänka på att följa en röd tråd genom hemmet, t.ex. hålla sig till en viss färgskala eller några toner som återkommer, så blir hemmet genomtänkt och harmoniskt.

 

Bästa tipset är ändå att provmåla först. Det finns provmålningsburkar, så att man kan måla upp en liten yta först och känna efter. Kanske måla upp ett par olika för att jämföra. Det är bra att försöka se färgen olika tidpunkter på dygnet. Ljuset är nästan helt avgörande och det kan skilja mycket om man exempelvis målar upp samma kulör i söderläg och norrläge. Det kan också skilja en del på dagsljus och lampljus. Det kan bli kostsamt om man är för snabb med att välja och köper hem färg till ett helt rum eller kanske t.om. till ett helt hem. Risken är att man får köpa ny färg eller, ännu värre, att man känner sig missnöjd med slutresultatet.

 

Ja, valet av färg påverkar inomhusluften, men mest i början, när det är nymålat. De flesta färger på marknaden emitterar, alltså släpper ifrån sig ämnen ut i luften, i en månad från det att de är uppmålade. Efter det sjunker halterna så mycket att det anses vara helt ok för inomhusmiljön. Men det finns också särskilt hälsovänliga färger t.ex. Lady Balance. Lady Balance är i stort sett helt luktfri och påverkar inomhusluften minimalt. Det är särskilt bra för allergiska, gravida, barn och yrkesmålare som målar hela dagarna. Det är också en fin produkt att använda om man bor i hemmet samtidigt som man renoverar, eftersom man kan måla sovrummet på dagen och sova där samma natt utan att bli påverkad av färglukt.

 

När man ska måla om hemma är underarbetet väldigt viktig. Steg ett är alltid att täcka golv/maskera och tvätta av ytorna som ska målas med målartvätt. Själva processen för att måla om ser sedan olika ut beroende på i vilket skick väggarna är, alltså vad man har för yta att starta med. En bra regel är att börja uppifrån, d.v.s. måla taket först om det behöver få sig en uppfräshning. På tidigare målade väggar är det i regel bara att tvätta, maskera och täcka och börja måla. Är det nya, gipsade väggar kan man med fördel sätta en armeringsduk först, innan man börjar måla, för att inte måla direkt på gipset. Armeringsduken stärker väggen och tar bort skillnaden i ytan mellan spackel och gipsskiva, något som annars kan synas i släpljus.

 

På tapetserade väggar får man lägga ner en del jobb för att få det perfekt. Först ev. slipa/hyvla tapetskarvar och ta bort allt som sitter löst. Sedan är det bra att grundmåla med tapetgrund, för att binda upp tapeten så att den inte släpper och bubblar sig, innan det är dags att börja spackla. När väggarna är spacklade, slipade och släta kan man börja måla. Först sparmålar man kanter där rollern inte kommer åt med pensel, sedan rollar man de stora ytorna med roller. Tänk på att ha mycket färg i rollern och släta hela väggen uppifrån och ner. Glöm inte att måla lister, element etc. som annars kan se sunkiga ut när väggarna blir nymålade. Det kan också vara fint att måla in dessa detaljer med lackfärg i samma kulör som väggarna, det blir en spännande effekt.

 

Det är viktigt att tänka på att ha rätt verktyg och köpa god kvalitet. Man brukar behöva ett par bra vinklade penslar, en större och en mindre, plattare, samt en lackpensel till lister. När det gäller rollers finns idag en mängd olika. Till väggfärg har det kommit slätare rullar, som ger mindre gräng, alltså en mindre nopprig yta och därmed snyggare väggar. Till taket ska man ha en stor, fluffig roller. Glöm inte förlängningsskaft. Det används inte bara för takmålning, utan även när man målar väggar. Skaftet gör målningen mer ergonomisk och gör det lättare att få ett jämnt resultat. Dessutom går det snabbare och blir lättare att släta väggarna.

 

Man behöver också målartvätt, trasa, golvpapp, maskeringstejp, målarfog, målarhandskar, rollerskrapa och rollertråg med tillhörande tråginsatser.

 

 

 

3 främsta tipsen för en lyckad ommålning:

 

* Lägg den mesta tiden på underarbetet. Det är här man avgör om man får ett fint slutresultat.

 

* Provmåla!

 

* Våga! Man kan göra otroligt mycket kul med väggfärg, egna mönster etc. Blir det inte bra kan man alltid måla över!