Bengalack

Bengalack - information & egenskaper

Har du något i metall som du vill skydda från vädrets effekter? Kanske har du målat ett staket utomhus eller så vill du bara ge det ett skyddande lager. Oavsett vad så är det viktigt att skydda det från den oundvikliga väta som naturen utsätter metallen för.

Vad är rost?

Rost är spröda, porösa och vattenhaltiga järnoxider som uppstår när järn reagerar med vatten och syre och då bildas i de flesta fall en rödbrun färg. Eftersom att rosten är porös så skyddar den inte järnet under vilket innebär att rostigt järn bara blir värre med åren. Rost är inte bara fult utan över tid så förstör det metallobjekten och kan ibland göra dem helt oanvändliga beroende på vad det är. 

Jotun bengalack rostskyddsfärg Arcanol

Istället för att vänta på att rosten ska göra sitt och förstöra metallhandtag, staket, grindar, stänger, plåttak, maskiner, lantbruksredskap etc. så är det bättre att skydda det i förväg. Då kan man använda en kulör som skyddar mot rost. Jotun bengalack rostskyddsfärg Arcanol är ett bra exempel på en färg som skyddar metallobjekt mycket bra så att du sliper byta ut dem. Lagret du målar över metallytor skyddar väl mot väder och väta och du behöver inte måla över dem med ytterligare ett lager. 

På vilka ytor kan Bengalack Rostksyddsfärg användas?

- Stål

- Järn

- Zink

- Galvaniserade ytor exempelvis korrugerad plåt

Temperatur

Det är viktigt att temperaturen inte kommer att överskrida 90ºC vilket alltså inte kommer vara ett problem varken utomhus eller inomhus. Däremot ska du inte använda den i en bastu till exempel eftersom temperaturen kan överstiga maxtemperaturen då.

Bengalack kulör

Bengalack metallfärg 90 är en alkydbaserad lackfärg. Den används att stryka på sista lagret när du målar metall. Den är till för att användas som ett ytterligare säkerhetslager ovanför Jotun Bengalack rostskyddsfärg Arcanol men det ska inte behövas. Det beror lite på hur hårda väderförhållandena är och vad du ska måla. När det kommer till maskiner kan det exempelvis vara bättre att vara på den säkra sidan med tanke på deras värde och hur lätt motorn kan skadas vid rost. 

Bengalack pris

- Rostskyddsfärg Arcanol: 669 kr (3 liter)

- Metallfärg 90: 899 kr (3 liter)

Vad gör jag om det redan har börjat rosta?

Om det redan har börjat bildas ett ljust rödbrunt lager så har du tur för då har rosten bara nått det första steget av processen och du kan ta bort det genom att slipa på metallen försiktigt. Om färgen däremot är mer mörkbrun så betyder det att det har börjat bildas gravrost och om metallen blir fuktig i detta läge så sätter sig skadan på djupet vilket kan förstöra metallen.