Frågor & Svar


Fasad och utomhusfärg

Fråga: Kan jag måla ute i minusgrader?
Svar: Generellt sett nej, men du kan måla i minusgrader med vissa oljebaserade utomhusfärger. Ex. Tjaeralin Oljetäckfärg som klarar en temperatur ner till -15°C.


Fråga: Kan jag måla över en oljebaserad färg med en akrylfärg?
Svar: Ja det kan du.


Fråga: Kan jag måla över en akrylfärg med en oljebaserad färg?
Svar: Vi rekommenderar att du inte gör det. Man bör inte måla en hård färg på en mjuk färg.


Fråga: Måste jag skrapa fasaden innan ommålning?
Svar: Om du har lös färg/färgflagor så är det viktigt att få bort allt som sitter löst inann du målar (Obs. Tänk på att stryka med grundolja ex. Visir på alla bara träytor efter du har skrapat). Om färgen på din fasad sitter fast så räcker det med att tvätta rent med ex. Jotun Kraftvask.


Fråga: Måste jag tvätta fasaden innan ommålning?
Svar: Ja, vi rekommenderar att du tvättar fasaden noga innan du målar om. Använd ett starkt medel (ex. Kraftvask) som effektivt tar bort smuts, sot och ev. ytmögelangrepp.


Fråga: Jag ska byta panel, ska jag måla alla sidor på brädorna?
Svar: Nej, du behöver grundmåla och måla där brädorna blir utsatta av väder och vind och lämna baksidan obehandlad så den kan "andas".


Fråga: Jag ska måla mitt staket, vilken färg ska jag använda?
Svar: Ett obehandlat staket måste först grundmålas med ex. Visir. Ett målat staket måste tvättas med ex. Kraftvask och sedan skrapas för att få bort eventuell lös färg och färgflagor (Obs. Tänk på att måla med grundfärg ex. Visir på alla bara träytor efter du har skrapat). Vi rekommenderar att måla med en oljebaserad täckfärg eller oljelasyr.


Fråga: Varför ska jag måla två gånger med fasadfärg?
Svar: Det går inte att stryka på tillräckligt mycket färg på en strykning. Det krävs två strykningar för att kunna påföra rekommenderar mängd färg.


Fråga: Kan jag måla min fasad med roller?

Svar: Ja, men jobba gärna in färgen med pensel efteråt. 


Fråga: Vad kan hända om det regnar på min nymålade fasad?
Svar: Det kan bli estetiskt fult om ytan ej har hunnit torka, det gäller även vid dagg.


Fråga: Kan jag ta reda på vilken färg mitt hus är målat med?
Svar: I vissa fall kan du se om färgen är akryl eller alkyd (oljefärg) genom att bryta en färgflaga, om färgflagan är böjbar så är det troligvis en akrylfärg, om den bryts en alkydfärg.   


Golvfärg

Fråga: Kan jag tvätta mitt golv med såpa innan jag målar det?
Svar: Nej, vi rekommenderar att du inte göra det.


Fråga: Jag vill måla mitt laminatgolv, är det något jag ska tänka på?
Svar: Rengör golvet väldigt noga med ex. TreStjärne Golvrens (Obs! Ej såpa). Laminat behöver inte grundas efter rengöring. Det finns golvfärger som ex. TreStjärne Golvfärg fungerar utmärkt på äldre laminatgolv. Det finns moderna, blanka alt. mjuka laminatgolv som inte är lämpliga att måla. I osäkra fall rekommenderas en provstrykning för att kontrollera vidhäftningen. 


Fråga: Kan jag måla min plastmatta?
Svar: En hård plastmatta bör gå bra att måla, men det finns risker. Det är inte lämpligt att måla mjuka golv. 


Fråga: Behöver jag grundmåla mitt parkettgolv innan jag målar det?
Svar: Ja, vi rekommenderar att du använder grundfärg som ex. Jotun Kvist och spärrgrund innan du målar ditt parkettgolv. Om du inte använder grundfärg så finns det risk för att träet samt kvistar lyser igenom färgen.


Fråga: Jag ska måla min trappa, vilken färg är lämpligast?
Svar: Vid målning av trappa så använder man golvfärg ex. Trestjäre Golvfärg. Glöm ej att rengöra trappan noga med ex. Trestjärne Golvrens (Obs! ej såpa) och sedan grundmåla med Jotun Kvist Och Spärrgrund.


Väggfärg och tapetsering

Fråga: Kan man måla på tapet?
Svar: Ja, om tapeten sitter väl mot väggen. Iblandbehöver man grunda med tapetgrund och i sällsynta fall med häftgrund, sedan målar man som vanligt.


Fråga: Vad innebär non woven-tapet?
Svar: Att tapeten är gjord av ett material som inte sväller när det blir blött. Det innebär att man kan rolla limmet på väggen istället för på tapeten.


Fråga: Kan man måla kakel?
Svar: Ja. Enklast är att använd Ronseal kakelfärg, som finns I standardkulörer. Vill du ha en helt annan kulör kan du grunda med Jotun Häftgrund universal och sedan måla med lackfärg, t.ex. Lady Supreme finish. Glöm inte tvätta noga först!


Fråga: Jag har rivit bort gammal tapet men inte fått bort allt, och nu det blir blåsor på tapeten när jag försöker spackla! Vad ska jag göra?
Svar: Grunda först med tapetgrund, Grundning för tapet, och låt torka innan du börjar spackla.


Fråga: Jag ser ofta bilder på tapetserade väggar med liggande ränder och liggande brädor, men jag hittar inga sådana tapeter! Hur gör folk?
Svar: Man får tapetsera horisontellt helt enkelt! De flesta tapeter är av non-woven kvalitet idag, vilket innebär att du kan limma väggen och sedan enkelt rulla ut tapetrullen på tvären. Är det istället en papperstapet, som ska ligga och svälla, är det bra att vara två personer som kan hjälpas åt att hålla.


Fråga: Hur gör jag för att det inte ska skvätta så mycket när jag målar tak?
Svar: Ta mycket färg i rullen och försök att inte trycka så hårt när du rullar! Använd en fyllig takfärg, t.ex. Lady tak.


Fråga: Vilken färg ska jag måla om elementen med?
Svar: Använd Lady interiör finish halvblank. Den gulnar inte av värmen. Eller använd Belton elementspray.


Fråga: Jag har målat vårt paneltak vitt, men glömde kvistlacka först, så nu är taket brunprickigt. Kan jag rädda detta?
Svar: Ja, det är inte för sent att spärra kvistarna. Måla hela taket två gånger med Kvist & spärrgrund, innan du slutstryker.


Fråga: Ibland är det svårt att få penseln helt ren, även om färgen är vattenlöslig. Finns det något knep?
Svara: Använd Jotun penselrens! Ibland innehåller färgerna olja, även om de inte innehåller något annat lösningsmedel än vatten. Då måste man ta penseltvätt för att få bort alla färgrester.