Ytskikt badrum

Välj rätt ytskikt till badrum

Att renovera badrummet är någonting som stigit i popularitet under de senaste åren. Inte minst för att man får ett nytt och fräscht badrum som ökar levnadsstandarden, men också för att man ökar värdet på bostaden. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt ytskikt?

Tätskiktet 

En renovering av badrummet är en både stor, men rolig utmaning. Det finns också en mängd olika och snygga ytskikt att välja mellan. Innan det är dags att välja och montera det nya ytskiktet är det viktigt att man har ett fungerande tätskikt. Tätskiktet är nämligen en av de viktigaste, men också mest kritiska faktorn under en badrumsrenovering. 

När det kommer till tätskikt finns det en del olika alternativ att välja mellan, men något som du måste kontrollera är att det är godkänt för våtrum. Annars kan det uppstå väldigt stora problem med bland annat fuktskador och andra otrevligheter som man helst vill slippa. 

Ett bra tips är att använda sig av Jotuns väggbeklädnad för badrum, vilket är en del av deras smarta våtrumssystem. Genom att använda dig av detta system kan du snabbt, enkelt och kostnadseffektivt få ett godkänt våtrum enligt gällande branschregler.

Nya ytskikt till badrum 

 

Kakel

Nåväl, tillbaka till det roliga – att välja ytskikt. Som nämnts tidigare finns det en mängd olika typer av väggbeklädnader, varav en utav dem är kakel. Kakel och andra keramiska ytor är idag en av de mest populära valen, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att de ger ett både snyggt och lättstädat badrum. 

En annan fördel med kakel är att de finns i en rad olika utseenden och prisklasser. Trots detta så tillhör dock kakel ett av de dyrare alternativen, vilket kan vara en nackdel om man inte vill spendera stora summor pengar.

Våtrumsmatta 

Ett annat alternativ som historiskt sett varit populärt men nu har minskat i popularitet är våtrumsmattan. Fördelarna med detta material är att det är billigt och relativt enkelt att montera. Trots att det idag finns väldigt många snygga våtrumsmattor så finns det en del som inte gillar dess utseende och finish.

 

Puts & betong

Ytterligare ett alternativ som dock är mindre vanligt är att förse badrumsväggarna med puts eller betong. Materialet ger ditt badrum ett väldigt unikt utseende och skapar nästan en industriell och tuffare känsla. En annan fördel med dessa material är att de kan appliceras direkt på nuvarande kakel eller klinker om det finns ett godkänt tätskikt. På så sätt kan du spara en hel del om det redan sitter kakel på väggarna. 

Tänk dock på att inte använda våtrumsputs i den så kallade våtzon 1, vilket inkluderar ytor vid dusch och/eller badkar.

 

Måla om

Det sista alternativet, vilket också är vår favorit, är att måla om badrumsväggarna med våtrumsfärg. Förutom att du kan skapa ett väldigt elegant, exklusivt och unikt utseende i badrummet är det också ett av de billigaste alternativen. 

I vårt sortiment hittar du bland annat den populära och eleganta våtrumsfärgen Lady Aqua från Jotun. Färgen går att bryta i valfri kulör och ingår i Jotuns godkända våtrumssystem.

Vi hoppas nu att du har gott om inspiration till din badrumsrenovering och kan välja rätt ytskikt. Tveka inte på att kontakta vår trevliga och kunniga personal ifall du har några ytterligare frågor eller funderingar. Du når oss på 033 – 323 69 00 eller info@lovelyhome.se, varmt välkommen!