Träolja utomhus - Information & egenskaper

Träolja utomhus - information & egenskaper

I underhållet av en trävilla ingår inte bara målning, du kommer också att behöva använda träolja utomhus för att skydda ditt hus mot väder och vind, och kanske för andra detaljer i trä som du har. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av mer information och egenskaper om träolja utomhus. 

Användningsområden

När man målar om ett hus är det självklart att behandla ändträet med ändträolja men vill du slippa byta klädselbrädor på ditt hus kan du med något års mellanrum behandla ändträet med träolja. Du känner med handen om träet känns torrt och gör de det slabbar du bara på lite ändträolja. Detta är både enklare och billigare än att inte göra något och efter några år tvingas byta klädsel.

Förutom ändträolja finns det flera andra ställen där du behöver använda träolja utomhus. Du har kanske trädetaljer som du vill ha ett naturligt träutseende på, dessa måste behandlas med träolja med jämna mellanrum för att skydda träet så att det inte blir förstört. 

Har du utemöbler tillverkade av obehandlat trä måste även dessa oljas med jämna mellanrum. Du kanske har en uteplats byggd av tryckimpregnerat trä, en sådan blir snyggare om den oljas. Samma sak gäller även altandäck. Är däcket tillverkat av tryckimpregnerat virke kommer det inte att ruttna, men det kommer att suga åt sig fukt vilket försämrar dess utseende. För att motverka detta bör du använda träolja utomhus även på tryckimpregnerat virke. 

Skydd mot UV-strålning

Genom att använda träolja utomhus skyddar du trä från fukt men träolja skyddar inte mot UV-strålning. För att skydda trä mot UV-strålning krävs det en träolja med pigment. En sådan gör ofta även trädetaljerna vackrare. Tjäralin Terrasse är en oljelasyr med pigment som ger ett bättre skydd än vad träolja gör utomhus, dessutom finns den i olika kulörer.

Det finns också speciell lasyr för terrasser och altaner som Demidekk Terrasslasyr som förutom att skydda virket bättre än traditionell träolja också ger altanen ett mycket snyggt utseende. Underhållet av en trävilla ingår inte bara målning, du kommer också att behöva använda träolja utomhus för att skydda ditt hus mot väder och vind, och kanske för andra detaljer i trä som du har.

Handla träolja hos Lovelyhome

På Lovelyhome är vi specialister när det kommer till allt som rör färg och tapeter. Vi erbjuder därför ett brett sortiment av träolja för både utom- och inomhusbruk. Vår trevliga och kunniga personal kan också hjälpa att svara på dina frågor eller funderingar.